Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική κινηματογράφου

( «θύελλα» από τριάντα νέες ελληνικές ταινίες! :: 12-03-2003) 

«Θύελλα» από τριάντα νέες ελληνικές ταινίες!

Ακολουθώντας το σύνθημα «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά»… το ελληνικό σινεμά είναι σαν να βροντοφωνάζει: θα κάνουμε πολλές ταινίες, έστω και με ελάχιστα χρήματα! Και, ήδη, έχει έτοιμες 15, που μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν 30!

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΟΣ

«Πολίτικη κουζίνα» και μια ελληνική ταινία εποχής του Τάσου Μπουλμέτη με τους Στέλιο Μάινα, Ιεροκλή Μιχαηλίδη

Το εγχώριο σινεμά, σαν την Ελλάδα, όλο… ξανά προς τη δόξα τραβά! Απίστευτο κι όμως αληθινό: Αυτό τον καιρό βγαίνουν στις αίθουσες η μία μετά την άλλη οι ελληνικές ταινίες και, ήδη, 15 νέες - στο στάδιο του μοντάζ ή στα γυρίσματα - ολοκληρώνονται, ενώ άλλες εφτά ετοιμάζονται να πουν «μοτέρ, πάμε». Κι είναι γεγονός ότι με το συνολικό ποσόν που θα στοιχίσουν και οι 30 δικές μας ταινίες, στην Ευρώπη το πολύ να γυρίζονταν 5-6 φιλμ και στο Χόλιγουντ μία ή δύο!

Η εποχή των «πειραματισμών» και των «αναζητήσεων» έχει παρέλθει και όλες οι νέες ταινίες ξεκινούν, θαρρείς, από την επιθυμία να επικοινωνήσουν με όσο γίνεται μεγαλύτερο κοινό. Τόσο η θεματολογία των ταινιών των καθιερωμένων σκηνοθετών, όσο και των νεώτερων, απλώνεται στην ελληνική κοινωνία. Από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Κώστα Αριστόπουλο και τον Γιώργο Πανουσόπουλο, έως τον Δήμο Αβδελιώδη, τον Περικλή Χούρσογλου, τον Δημήτρη Ινδαρέ ή τους πρωτάρηδες Ελισάβετ Χρονοπούλου, Αλέξανδρο Βούλγαρη, Παναγιώτη Πορτοκαλάκη κ.ά.

Άλλη μιά φορά, πάντως, η κωμωδία αναζητείται με το… ντουφέκι καθώς μόνο δύο από όλες αυτές που ετοιμάζονται έχουν στόχο να μας κάνουν να γελάσουμε! Και, βέβαια, η αλήθεια να λέγεται. Όλες, σχεδόν, ειναι παραγωγές του ΕΚΚ που, αν δεν υπήρχε, είναι πιθανόν να μη γυριζόταν ούτε καρέ!

Ώρα για «μοτέρ, πάμε»…

Εντυπωσιακό το εικαστικό αποτέλεσμα στη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει»

Τα φιλμ που οι ιστορίες τους καταγράφονται αυτό τον καιρό στο σελιλόιντ ειναι:

«Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες το πρώτο φιλμ της νέας τριλογίας του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα μεταξύ του 1919 και του 1949, αρχίζοντας με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην Οδησσό και τη φυγή της εκεί ελληνικής παροικίας και τελειώνοντας με το τέλος του ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Παίζουν: Νίκος Πουρσανίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου, σκηνικά Κώστας Πάτσας, Κώστας Δημητριάδης, φωτογραφία Ανδρέας Σινάνος.

«Μεταμφιεσμένη γυναίκα» του Κώστα Αριστόπουλου. Μία ηθοποιός που ετοιμάζεται να παίξει τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίνμπεργκ επεξεργάζεται με ευαισθησία το έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, το οποίο πραγματεύεται την πάλη των τάξεων, αλλά και το μυστήριο της γυναικείας φύσης.

«Γαμήλια νάρκη» του Δημήτρη Ινδαρέ. Η κρίση ενός παντρεμένου ζευγαριού γύρω στα 35 που διανύει τον έβδομο χρόνο γάμου και πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες, τα ελλείμματα και τη σύγχυση των ρόλων τους.

«Η ζωή ειναι αλλού» της Φωτεινής Σισκοπούλου. Δύο άγνωστοι, χωρίς κοινή γλώσσα, συναντιούνται για πρώτη και τελευταία φορά σε συνθήκες τραγικά παράδοξες. Ο ένας, είναι ο σύζυγος μιας νεαρής γυναίκας που αυτοκτόνησε και η άλλη, η Ρωσίδα μάνα της που έρχεται στην Αθήνα για την κηδεία της κόρης της!

«Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη. Με αφορμή την επίσκεψη του παππού του από τη Κωνσταντινούπολη, ένας Έλληνας 40άρης καθηγητής της Αστροφυσικής, με μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική, ετοιμάζει ένα δείπνο για τον παππού του και ταξιδεύει πίσω στα παιδικά του χρόνια και τον πρώτο έρωτά του. Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουϊζίδου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάσος Μπαντής, Μαρίνα Καλογήρου. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Κλάμα, γενναιότητα και espresso

Μετά το «Πες στη Μορφίνη ακόμα την ψάχνω», η Εκάβη Ντούμα φοράει «Μάτια από νύχτα» και κρατάει έναν από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία του Περικλή Χούρσογλου

Οι ταινίες που έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματά τους και βρίσκονται στην τεχνική επεξεργασία τους είναι:

«Κόκκινη Πέμπτη» του Χρήστου Σιοπαχά. Ήρωάς της ένας νεαρός που ονειρεύεται να αγοράσει το πιο αστραφτερό πούλμαν που υπάρχει, αλλά όταν το αποκτήσει με χρήματα παράνομης προέλευσης, τίποτα δεν θα μοιάζει με ό,τι αυτός ονειρεύτηκε. Παίζουν: Πασχάλης Τσαρούχας, Σεργκέι Βινογκράτοφ, Κλερ Ντέι, Δημήτρης Τζουμάκης.

«Μάτια από νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου. Τρεις συνηθισμένοι άνθρωποι από τα «ψιλά» των εφημερίδων οι ήρωες της ταινίας. Ο ένας ειναι νταλικέρης, η άλλη 35άρα που δεν ξέρει αν θα προλάβει να κάνει παιδί και η τρίτη είναι μία κοπέλα από την επαρχία. Παίζουν οι Γιάννης Καρατζογιάννης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Εκάβη Ντούμα. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Το μοντάζ ειναι του Ντίνου Κατσουρίδη και η φωτογραφία του Σταμάτη Γιαννούλη.

«Es. press.o», του Ντίνου Μαυροειδή. Το 24ωρο από τη ζωή δύο ανθρώπων που νομίζουν ότι συναντούν τον μεγάλο και λυτρωτικό έρωτα για να ξημερώσει το επόμενο πρωινό και όλα να ανατραπούν… Παίζουν: Πέμυ Ζούνη, Ειρήνη Μπαλτά, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Καραμίχος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

«Ένα τραγούδι δεν φτάνει» της Ελισάβετ Χρονοπούλου. Μία νέα γυναίκα συλλαμβάνεται επί χούντας για αντιστασιακή δράση κι όταν έπειτα από ένα χρόνο αποφυλακίζεται δεν θα βρει τίποτα στη θέση του στο στενό κοινωνικό περιβάλλον της. Παίζουν: Γωγώ Μπρέμπου, Γιάννης Κοκκιασμένος, Φένια Παπαδόδημα, Μπάμπης Γιωτόπουλος.

«Οι γενναίοι της Σαμοθράκης» του Σταμάτη Τσαρουχά. Η πορεία ενός λόχου στρατιωτών στη διάρκεια της επιστράτευσης του '74 και τα κωμικοτραγικά γεγονότα που ακολούθησαν. Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Σαντάς.

«Κλαις;» του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Νεανική ταινία του γιου του Παντελή Βούλγαρη με ενα παζλ χαρακτήρων στο κέντρο της πόλης, όπου ο ένας έχει αυτό που… λείπει από τον άλλον. Παίζουν: Αργύρης Θανάσουλος, Νάντια Παπαθεοδώρου, Εκάβη Ντούμα, Γιάννης Μποτσαντζόγλου, Αλεξάνδρα Σωτηρίου.

«Όλο το βάρος του κόσμου» του Θάνου Αναστόπουλου. Η ιστορία δέκα ανθρώπων που ο καθένας τους κουβαλά το δικό του φορτίο στη ζωή και κάποια στιγμή συναντώνται με τον πραγματικό εαυτό τους. Παίζουν: Φώτης Σπύρου, Ιωάννα Μούναρτσικ, Μαρία Ζορμπά, Ρένος Μάντης, Νίκος Κουρής, Άννα Μόσχα, Νίκος Γεωργάκης, Ιωάννα Τσιριγκούλη.

«Θάλαμος 3» του Κώστα Αινιάν. Ένας εξηντάρης ηθοποιός αρρωσταίνει και «επιστρέφει» στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του. Παίζουν: Αντώνης Βλασίδης, Βασίλης Καρβούνης, Μαρία Τζελαλίδου.

«Kalabush των Άδωνι Φλωρίδη, Θεόδωρου Νικολαΐδη. Ένας λαθρομετανάστης φτάνει στη Λεμεσό την ημέρα του καρναβαλιού νομίζοντας ότι βρίσκεται στην Ιταλία και ακολουθούν έξι ημέρες τρελού κυνηγητού και παρεξηγήσεων! Παίζουν: Μαρία Ιωάννου, Σπύρος Σταυρινίδης, Σοφοκλής Κακαούνιας.

Βυζαντινή σάτιρα

Δύο ταινίες με ιστορικές «αναφορές» βρίσκονται ήδη στο στάδιο του μοντάζ. Πρώτη, «Οι θεατρίνες» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη. Σάτιρα των χρόνων του Βυζαντίου με τον παράνομο έρωτα μιας θεατρίνας με έναν στρατηγό και το σκάνδαλο που ξεσπάει να θυμίζει τα δικά μας… ριάλιτι σόου! Παίζουν: Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Καραμίχος, Λαέρτης Βασιλείου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Πρωτόπαππα. Ακόμη, το «Χάνι» του Γιώργου Μπακόλα. Δύο Έλληνες που ζουν σε πόλη της Οθωμανικής Ανατολής στις αρχές του αιώνα, αναζητούν ένα φορτίο λίρες και «χάνονται». Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μιχάλης Γιαννάτος.

Επιστροφή του Θανάση Βέγγου

Πρόσφατα, εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η παραγωγή άλλων δέκα ταινιών και τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν τα γυρίσματα. Πρόκειται για τις ταινίες «Οξυγόνο» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαγεωργίου, «Hard core» του Ντένη Ηλιάδη, «Το πουλί του παραδείσου» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Η σκόνη» του Τάσου Ψαρρά, «Η νύχτα πριν» του Γιώργου Κατακουζηνού, «Ώρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Πανδώρα» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, «Το όνειρο του σκύλου» του Άγγελου Φραντζή, «Είναι ο Θεός μάγειρας;» του Στέργιου Νιζήρη, «Ασμάρα» του Ηλία Γιαννακάκη. Και μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες παραγωγές είναι το νέο φιλμ που ετοίμασε η Στέλλα Μπελέση με πρωταγωνίστρια τη Δώρα Χρυσικού.

Από τη μεριά του, ο Δήμος Αβδελιώδης έχει καταθέσει σενάριο στο ΕΚΚ για μια φιλόδοξη παραγωγή με τον Θανάση Βέγγο. «Πρόβα στην Τρικυμία» (του Σαίξπηρ), ο τίτλος. Ο δε Νίκος Παναγιωτόπουλος γράφει το σενάριο της νέας, «πολιτικής», όπως έχει πει, ταινίας του.

Όσο για τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη, πήραν ενίσχυση 350.000 ευρώ από το Ταμείο Eurimages κι όλα δείχνουν ότι αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσουν γυρίσματα.