Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( μαgιc dε sρεll - «πληρώνουμε την κοινωνική αφασία» :: 13-03-2003) 

ΜΑGΙC DΕ SΡΕLL «Πληρώνουμε την κοινωνική αφασία»

Μagic de Spell ξανά. Όχι ότι τους ξεχάσαμε ποτέ, απλώς, από εδώ και πέρα η φωνή τους θα μας θυμίζει, όλο και περισσότερο, ότι το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο διαμαρτυρίας

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Οι Magic de Spell επιμένουν και σήμερα στο (ελληνικό) ροκ. «Στα τέλη του '80, εκτός από το σκληρό αγγλόφωνο underground ροκ δεν άκουγες τίποτε άλλο. Σήμερα δεν σε παίζουν ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, κανείς αν δεν είσαι μέσα στο ανάλαφρο - γενικώς - κλίμα. Πληρώνουμε, δηλαδή, την κοινωνική αφασία που αναπαράγεται και εντείνεται και από τα μέσα

Τι είναι το ροκ; Ηλεκτρικά σόλo και καπνοί που θολώνουν την αίθουσα; Ή μια μουσική διαμαρτυρίας που ήταν ανέκαθεν δεμένη με τις πιο εύφλεκτες, ανήσυχες, μαχητικές φωνές του πλανήτη; Αν ρωτούσατε τον Θοδωρή Βλαχάκη (που είναι ο αρχαιότερος των Μαgic de Spell ) θα είχατε αμέσως μια ξεκάθαρη απάντηση, μια απάντηση που αποκαλύπτει αμέσως το στίγμα τους - τουλάχιστον έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του Ηλία Ασλάνογλου. Πιο σκληρός ήχος, πιο ουσιαστικός στίχος, πιο κοντά στις παραδοσιακές γραμμές του ροκ (πριν μπολιαστεί με τις πιο μαλακές αποχρώσεις της electronica).

Οι Magic de Spell - που αύριο και το Σάββατο θα τους δούμε στον «Συρμό» - έχουν κλείσει μπόλικους κύκλους στον πολυτάραχο βίο τους, ο οποίος, μάλιστα, τους κατατάσσει στα ανθεκτικότερα και μακροβιότερα ροκ γκρουπ της νεώτερης ιστορίας μας. Γεννήθηκαν το '80, έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο το '81 κι όταν στο διάβα τους βρέθηκε ο πολύς Ζαν Ζακ Μπαρνέλ των θρυλικών Stranglers (1994) είχαν ήδη κλείσει τον πρώτο τους κύκλο. Με τον Ζαν Ζακ ως παραγωγό έκαναν δύο δίσκους («Διακοπές στο Σεράγεβο», που τους έφερε έως και στις τηλεσυχνότητες του MTV και «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν») αφήνοντας πίσω τους τη γεύση ότι το ροκ είναι εντελώς ελεύθερο να πειραματιστεί ακόμα και με τραγούδια όπως «Ο πιο καλός ο μαθητής» (του Γιώργου Ζαμπέτα), ο οποίος κατοχυρώθηκε και ως μια τολμηρή, για την εποχή, και εξαιρετικά επιτυχημένη διασκευή. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι Magic de Spell άλλαξαν εταιρείες, άλλαξαν ήχο, άλλαξαν μέλη - το μόνο που δεν άλλαξαν είναι το όνομά τους και την επιμονή τους να υπάρχουν και τελευταία όλο και πιο μέσα στις μαζικές εκδηλώσεις που έχουν πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

«Κι όμως, προσωπικά θυμάμαι και χειρότερες εποχές για το ροκ», λέει ο Θοδωρής Βλαχάκης. Χειρότερες; Πότε; «Στα τέλη του '80, εκτός από το σκληρό αγγλόφωνο underground ροκ δεν άκουγες τίποτε άλλο. Σήμερα πάλι, δεν σε παίζουν τα ραδιόφωνα, δεν σε παίζουν οι τηλεοράσεις, δεν σε παίζει κανείς αν δεν είσαι μέσα στο ανάλαφρο κλίμα που επικρατεί γενικά. Εμείς, δηλαδή, πληρώνουμε την κοινωνική αφασία που αναπαράγεται και εντείνεται και από τα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύω όμως ότι η κατάσταση θα αλλάξει γιατί ο κόσμος έχει τη διάθεση να αντιδράσει. Κάτι βράζει από κάτω. Αυτό το είδαμε και στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που έγιναν· το είδαμε και στο Ναύπλιο… Έχεις την αίσθηση ότι ο κόσμος θέλει να φωνάξει αλλά δεν ξέρει πώς».

Όταν έπαιξαν στο Ναύπλιο (στην αντιπολεμική πορεία) διαπίστωσαν ότι πολλοί από κάτω έλεγαν το ρεφρέν του «Σεράγεβο», κάτι που τους συγκίνησε πολύ, «ίσως γιατί δεν το περιμέναμε». Αλλά και στην επαρχία, όπου πηγαίνουν τακτικά, υπάρχει θερμό κοινό, άνθρωποι ανοικτοί, έτοιμοι να ακούσουν. «Στην Κύπρο δε, είμαστε, Θεοί - μια σχέση που ξεκίνησε απ την "Όλγα" (παλιότερο κομμάτι τους) και συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον».

«Υπήρχαν και χειρότερες εποχές για το ροκ»

Έχουμε να δούμε νέα δουλειά των Magic de Spell από το «Κόκκινο» (FM Records), που βγήκε το 2000. «Υπάρχει μια γενικότερη κρίση στο ροκ, είμαστε λοιπόν κι εμείς μέσα στο κλίμα. Όμως δεν βιαζόμαστε για το CD. Ενάμιση χρόνο τώρα το παλεύουμε, γιατί θέλουμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε. Το πιστεύουμε αυτό. Κι έχουμε και υπομονή. Γι' αυτό και αποσυρθήκαμε και από την FM Records, για να βρούμε μια εταιρεία που θα υποστηρίξει καλύτερα τη δουλειά μας. Εντάξει, δεν είναι οι καλύτερες εποχές, αλλά είπαμε, έχουμε δει - τουλάχιστον εγώ - και χειρότερες. Τα πράγματα θα αλλάξουν».

INFO

Οι Magic de Spell παίζουν αύριο και μεθαύριο στο νέο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203.661). Οι Magic de Spell είναι οι Θοδωρής Βλαχάκης, Νίκος Γεωργούλης, Νίκος Μαϊντάς, Κώστας Βούλγαρης, Τάσος Νησσόπουλος και Σταύρος Κωνσταντόπουλος.