Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( βαγγελης κορακακης - "κοιμάμαι και ξυπνώ με το μπουζούκι αγκαλιά"! :: 08-01-2003) 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ "Κοιμάμαι και ξυπνώ με το μπουζούκι αγκαλιά"!

Το λαϊκό τραγούδι έχει μέλλον στον καινούργιο αιώνα, λέει ο Βαγγέλης Κορακάκης που μιλάει για τον νέο του δίσκο "Κρύπτη" και τις εμφανίσεις του στην Καισαριανή

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

"Αισθάνομαι τη διασκέδαση διαφορετικά από άλλους καλλιτέχνες. Θέλω ο κόσμος να ακούει πολύ τραγούδι και να πληρώνει λίγα…", λέει ο λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Βαγγέλης Κορακάκης

"Κοιμάμαι και ξυπνώ με το μπουζούκι αγκαλιά. Δεν το λέω για να εντυπωσιάσω. Σας μιλώ ειλικρινά. Το λαϊκό τραγούδι είναι η ίδια μου η καθημερινή ζωή". Ο Βαγγέλης Κορακάκης (μπουζουξής, στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής του καιρού μας) μιλάει με αγάπη για την δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι και τονίζει ότι: "Για μένα τα τραγούδια που φτιάχνω και τα τραγουδώ είναι πρώτα προσωπική έκφραση, στάση ζωής και μετά τα βλέπω σαν βιοπορισμό".

Έχει ξημερώσει Κυριακή στη "Μαγιοπούλα" της Καισαριανής. Η μικρή αίθουσα έχει αδειάσει από κόσμο. Ο Κορακάκης κρατεί το μπουζούκι, γρατσουνάει τις χορδές και σιγοψιθυρίζει κάποια από τα τραγούδια του. Η κουβέντα κρατάει τρεις ώρες.

Λίγο αρμένικο κονιάκ με στραγάλια, αυθεντικές νότες και λόγια απλά, καθαρά και αληθινά. Λέει: "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το λαϊκό τραγούδι είναι παρελθόν. Δεν θα σβήσει ποτέ. Ήταν ο Παρθενώνας του 20ού αιώνα. Το λαϊκό τραγούδι είναι η ρωμιοσύνη, η ίδια η Ελλάδα". Η σχέση του Βαγγέλη Κορακάκη με το γνήσιο λαϊκό τραγούδι είναι παλιά, αλλά η είσοδός του σ' αυτόν τον χώρο ήταν αναπάντεχη: "Πήγα ένα βράδυ στο θέατρο της γειτονιάς μου, της Καισαριανής, με τα παιδιά της τάξης μου (Δ' Γυμνασίου) για να παρακολουθήσουμε το έργο "Λεπρέντης" του Χουρμούζιου (που είχε ανέβει από τον θίασο του τοπικού θεάτρου σε μουσική Δήμου Μούτση). Εκεί, μετά το τέλος της παράστασης πήγα στα παρασκήνια, όπου είδα τον ρεμπέτη Γιάννη Κυριαζή, ο οποίος μου έκανε πρόταση να πάω το άλλο βράδυ να παίξω μπουζούκι, επειδή θ' απουσίαζε ο ένας μπουζουξής. Εγώ ξαφνιάστηκα, αλλά πήγα και εκεί έκανα τη μεγάλη αρχή".

Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι ο Βαγγέλης Κορακάκης τα πήρε από τον πρώτο ξάδελφο του πατέρα του, μπουζουξή και λαϊκό συνθέτη Αντώνη Κατινάρη, και με κάποιους συμμαθητές του, στην Καισαριανή, έκαναν συγκρότημα (1975) κι έπαιζαν τραγούδια Θεοδωράκη, Λεοντή και Λοΐζου.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Κορακάκης με τους συνεργάτες του Αντιγόνη Μπούνα, Γαλανό, Ευθυμιάδη, κ.ά. στη "Μαγιοπούλα" περιλαμβάνει λαϊκά τραγούδια της κλασικής σχολής (Μάρκος, Γκόγκος, Χατζηχρήστος, Τσιτσάνης, Μητσάκης, Χιώτης, Παπαϊωάννου, Καλδάρας, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης, Λοΐζος, Λεοντής) αλλά και τραγούδια από το ρεπερτόριο του ίδιου και κυρίως από την τελευταία του δουλειά "Κρύπτη" που ήδη κυκλοφορούν. Το CD περιλαμβάνει δέκα κομμάτια και ορχηστρικά. Εκτός από τον Κορακάκη τραγουδούν: Στέλιος Γαλανός, Χαρά Πομώνη, Γιώργος Ευθυμιάδης. "Γράφω και τραγουδώ τραγούδια" - λέει ο Βαγγέλης Κορακάκης - "γιατί ο κόσμος με στηρίζει. Τα δέχεται, τα ακούει και τα αφομοιώνει. Εδώ στο κέντρο που εμφανίζομαι μου τα ζητούν να τα παίξω. Κι αυτό με γεμίζει δύναμη, με κάνει να αισιοδοξώ και πραγματικά να πιστεύω ότι το λαϊκό τραγούδι δεν θα σβήσει ποτέ.

Έχει μέλλον και στον καινούργιο αιώνα. Είναι ζωντανό κι αληθινό, γιατί πιάνει το λαό. Δεν ανήκω σ' εκείνους που λένε ότι μέχρι εδώ ήταν το λαϊκό. Υπάρχουν σήμερα νέοι άνθρωποι που γράφουν και τραγουδούν ωραία λαϊκά τραγούδια. Αλλά αυτό που φτιάχνεις πρέπει να το υπερασπιστείς με πάθος. Να το στηρίξεις με το αίμα της ψυχής σου. Κάτι που δεν είναι απλό. Χρειάζεται να έχεις έρωτα με τη δουλειά που κάνεις. Έχω αγάπη με το μπουζούκι. Μ' αυτό ξυπνώ και κοιμάμαι. Τα λαϊκά τραγούδια που φτιάχνω δεν είναι μια σελίδα μέσα στις τόσες. Είναι η ίδια μου η ζωή".

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Κορακάκης στην λαϊκή διασκέδαση, όπως την αισθάνεται ο ίδιος: "Στο μαγαζί που δουλεύω διαπιστώνω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να βρίσκεται κοντά στο πατάρι και να αισθάνεται ότι είναι και αυτός μέλος της ορχήστρας, της παρέας. Η διασκέδαση για μένα είναι αγωγή ψυχής. Αυτό που επεδίωκα και θα επιδιώκω πάντα, είναι ο κόσμος να πληρώνει λίγα και να ευχαριστιέται πολύ. Εμείς στη "Μαγιοπούλα" προσέχουμε και την τελευταία λεπτομέρεια. Σε κάποια στιγμή, πετάμε και τα μικρόφωνα και τραγουδάμε όλοι μαζί. Μια παρέα. Ένα πρόγραμμα που είμαστε όλοι εμείς και τραγουδάμε αυτό που γουστάρουμε. Το μαγαζί μας δεν είναι ρεμπετάδικο. Παίζουμε απ' όλα, όπως τα παλιά καλά λαϊκά κέντρα με τιμές της λογικής και όχι του αχαλίνωτου κέρδους".

Μια μεγάλη επιθυμία

Μετά τους "Άρχοντες", "Λαύριο", "Έρχονται βράδια", "Εκεί που σβήνει ο άνεμος", "Μπουζουξήδες με πυξίδες", "Μάνα που ζω", "Κρύπτη", ο Βαγγέλης Κορακάκης έχει μια επιθυμία και για να την πραγματοποιήσει έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει: "Σκέπτομαι να δημιουργήσω ένα νέο κύκλο τραγουδιών, με φωνές που επιθυμώ και ανάμεσα σ' αυτές να είναι: Πόλυ Πάνου, Μητροπάνος, Νταλάρας, Μητσιάς, Λιδάκης, Αρβανιτάκη κι άλλοι. Ετοιμάζω τραγούδια για τέτοιες φωνές, αλλά το επαναλαμβάνω, είναι μια πρώτη σκέψη μου, μια μεγάλη επιθυμία".

INFO

Στη "Μαγιοπούλα" (Οδεμησίου και Βρυούλων, Καισαριανή, τηλ.: 210-7214.934, 210-7226.616. Κάθε βράδυ (εκτός Δευτέρας, Τρίτης). Κυριακή μόνο μεσημέρι. Φιάλη ουίσκι (με παρελκόμενα): 95 ευρώ. Κρασί από 30 ευρώ.