Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( γνωμη - αμερικανικός καφές στην καρδιά του βερολίνου :: 12-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Αμερικανικός καφές στην καρδιά του Βερολίνου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η σύσταση ήταν ευγενική, αλλά κατηγορηματική: «Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά σε όλο το μαγαζί». Αντιρρήσεις δεν σήκωνε, βγήκα ξανά στον δρόμο, έσβησα το τσιγάρο και ξαναμπήκα. Πού να φαντασθώ ότι στο κέντρο της «παλιάς Ευρώπης» και στην καρδιά του Βερολίνου, την πεζοδρομημένη πλέον Παρίζερ Πλατς, θα βρεθώ αντιμέτωπος με την ακραία μορφή της αμερικανικής αντικαπνιστική εκστρατείας.

Όμως το Starbucks coffee, με την καλύτερη θέα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είναι ό,τι πιο αμερικανικό έχει να προσφέρει η περιοχή. Και δεν ικανοποίησε μόνο τις ανάγκες του δικού μου απογευματινού ραντεβού. Έκπληκτος διαπίστωσα, ότι ακριβώς αυτό επέλεξαν για ένα διάλειμμα οι πολέμιοι του Μπους, τρεις νεαροί ακτιβιστές της Greenpaece, από τους 25 περίπου που είχαν σκαρφαλώσει το πρωί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ντύνοντας κυανόκρανη την αρματοδρόμο «Ειρήνη» και απλώνοντας ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα: «Η παλιά Ευρώπη λέει όχι στον πόλεμο».

Ο Βερολινέζος

Στη διαδρομή, προηγουμένως, ο τριαντάχρονος ταξιτζής ούτε που ήθελε να ακούσει για αντιαμερικανισμό. «Γεννήθηκα στην αμερικανική ζώνη του Βερολίνου, και μεγάλωσα παίζοντας με Αμερικανάκια», τονίζει. «Χρωστάμε πολλά στους Αμερικανούς, αλλά είμαι περήφανος για το όχι του Σρέντερ στον πόλεμο».

Ειδικά στους παλαιότερους Δυτικοβερολινέζους το βάρος του χρέους προς τους Αμερικανούς είναι ακόμη μεγάλο, σε αντίθεση με τους απαλλαγμένους από τέτοιου είδους συνειδησιακές οχλήσεις Ανατολικοβερολινέζους. «Χωρίς τους Αμερικανούς και τη Luftbrόcke δεν υπήρχε περίπτωση σωτηρίας του Δυτικού Βερολίνου», μου έλεγε το πρωί ένας 58χρονος μαγαζάτορας, που έζησε και την ανέγερση και την πτώση του Τείχους. Σ' αυτόν τον πόλεμο όμως λέει όχι. Και δεν είναι ο φόβος της τρομοκρατίας, αλλά οι συνέπειες για την οικονομία, που ήδη πάει κατά διαόλου. Πόσο μάλλον «αν γίνει πόλεμος, ή μας έρθει κανένα εμπάργκο γερμανικών προϊόντων». Τους φόβους του επιβεβαίωσε μόλις την επομένη η «Handelsblatt» με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι οι ρυθμοί της γερμανικής οικονομίας θα πέσουν μέχρι μιάμιση μονάδα σε περίπτωση πολέμου. Η κυβέρνηση περιμένει για φέτος ανάπτυξη ένα τοις εκατόν, χωρίς πόλεμο.