Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( οι φάλαινες λύνουν τα... μυστήρια των φιόρδ :: 25-01-2003) 

Οι φάλαινες λύνουν τα… μυστήρια των φιόρδ

Έναν νέο και πρωτότυπο τρόπο για να συλλέξουν στοιχεία γύρω από τις κλιματικές αλλαγές στον Αρκτικό, και πιο συγκεκριμένα για να λύσουν τα μυστήρια του φιόρδ Στορφγιόρντεν, στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, βρήκαν οι επιστήμονες. Τοποθέτησαν αισθητήρες σε τρεις λευκές φάλαινες ώστε να υπολογίσουν τις διακυμάνσεις στην αλμυρότητα και τη θερμοκρασία του φιόρδ.

Θερμά ύδατα. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν μία πρωτοφανή εισροή θερμών υδάτων, κάτω από τον πάγο, από τον Βόρειο Ατλαντικό. Γεγονός που υποδεικνύει ότι η παρατηρημένη αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό προκαλείται από μία αυξημένη ροή υδάτων του Βόρειου Ατλαντικού μέσω της Θάλασσας Μπάρεντς και του Στενού Φραμ. Τι βρίσκεται, όμως, πίσω από αυτήν την ροή; Η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος ή κάποια μακροπρόθεσμη κλιματική αλλαγή; Οι επιστήμονες δεν το γνωρίζουν ακόμη, ελπίζουν ωστόσο ότι χάρη στους νέους τους συνεργάτες, τις λευκές φάλαινες, σύντομα θα έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία. Η επιθεώρηση. Όπως αναφέρει η ομάδα των επιστημόνων από την Νορβηγία και την Βρετανία στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, "οι μετρήσεις αγωγιμότητας-θερμοκρασίας-βάθους (CTD) από περιοχές όπως το Στορφγιόρντεν είναι σημαντικές και απαραίτητες για την κατανόηση των ωκεάνιων συστημάτων, αλλά είναι ακριβές και εξαρτώνται από τα πλοία. Η τοποθέτηση, ωστόσο, συνδεόμενων με δορυφόρο αισθητήρων CTD σε θαλάσσια θηλαστικά τα οποία είναι "συμφιλιωμένα" με τους πάγους μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος συλλογής στοιχείων από περιοχές όπου η ωκεανογραφική δειγματοληψία είναι επιμελητειακά δύσκολη.

Οι επιστήμονες έπιασαν τις φάλαινες με δίχτυα και τοποθέτησαν τους αισθητήρες κάτω ακριβώς από το δέρμα τους μέσα στο στρώμα του λίπους. Δεν τους έκαναν αναισθησία αλλά όπως λένε, "δεν αντέδρασαν καθόλου και δεν πιστεύουμε ότι ένιωσαν κάτι". Οι φάλαινες βουτούσαν τακτικά στο βυθό του Στορφγιόρντεν, ανοιχτά της νήσου Σπίτσμπεργκεν, φτάνοντας σε περιοχές τις οποίες θα ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς από κάποιο πλοίο. Και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το πείραμά τους στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μπορεί να έχει την ίδια ακριβώς επιτυχία και αλλού.