Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( γιατί... - οι άνδρες αντέχουν περισσότερο στον πόνο; :: 20-01-2003) 

γιατί… οι άνδρες αντέχουν περισσότερο στον πόνο;

Α.Π.

Όχι επειδή "οι άνδρες δεν κλαίνε", ούτε επειδή είναι πιο δυνατοί… Αλλά επειδή έχουν διαφορετικό τρόπο να μεταδίδουν τα μηνύματα πόνου, ανακάλυψαν ερευνητές.

Στους άνδρες, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GIRK2 παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση του πόνου και την ευαισθησία στα φάρμακα, ενώ η ίδια πρωτεΐνη δεν είναι σημαντική για τις γυναίκες. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αν αφαιρείτο η εν λόγω πρωτεΐνη, τα δύο φύλα θα ήταν ίσα στην ικανότητά τους να αντέξουν τον πόνο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερα όρια πόνου από τις γυναίκες, συμπέρασμα που έρχεται σε σύγκρουση με τη συμβατική σοφία που λέει το αντίθετο, αφού οι γυναίκες αντέχουν τους πολύ έντονους πόνους του τοκετού.

Οι ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Τέξας μελέτησαν τις επιδράσεις της νικοτίνης, της μορφίνης, της αιθανόλης και άλλων ουσιών και ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη GIRK2 παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς ένα φάρμακο ή νευροδιαβιβαστής αμβλύνει το ερέθισμα πόνου που αποστέλλεται στα νεύρα. Χωρίς αναλγητικά, τα αρσενικά ποντίκια που είχαν έλλειψη της πρωτεΐνης δεν μπορούσαν να αντέξουν τον πόνο σε σχέση με τα αρσενικά που τη διέθεταν και είχαν την ίδια αντοχή με τα θηλυκά.