Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( ακολουθώντας τα ενεργειακά μονοπάτια :: 15-03-2003) 

Ακολουθώντας τα ενεργειακά μονοπάτια

Ένα μηχάνημα εξαφανίζει… πόντους

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες όταν είδα στο γραμματοκιβώτιό μου μια επιστολή με το εξής δελεαστικό ερώτημα: «Πώς θα σας φαινόταν αν δοκιμάζατε το "Μπιούτιτεκ", ένα μηχάνημα που μπορεί ανώδυνα να αναμορφώσει ολόκληρο το σώμα σας;».

Δεν το σκέφτηκα πολύ. Λίγο η θεραπεία που ήταν δωρεάν. Λίγο το ότι το μηχάνημα υποσχόταν να εξαφανίσει κάτι ανεπιθύμητα παχάκια από εδώ κι από εκεί, χωρίς μάλιστα «εσείς η ίδια να… ιδρώσετε καθόλου», πήρα ένα ταξί και έφθασα στην κλινική Real-Alternitive στο West End του Λονδίνου.

Ύστερα από ένα καλωσόρισμα από τη διευθύντρια της κλινικής, η οποία μου εξήγησε τη φιλοσοφία της θεραπείας (κάτι σαν «η Δύση συναντάει την Ανατολή»), αφέθηκα στα χέρια της Σούζαν Γκεντζ η οποία θα αναλάμβανε από εδώ και πέρα τα υπόλοιπα. Δεν ήμουν φυσικά η πρώτη πελάτισσα. Πολλοί άλλοι είχαν ήδη εμπιστευτεί το σώμα τους στο «Μπιούτιτεκ». Καθισμένη σε μια πολυθρόνα, έβλεπα σε φωτογραφίες τούς ευτυχισμένους πελάτες να επιδεικνύουν πώς ήταν το σώμα τους πριν και πώς μετά. Κι όχι μόνο στις φωτογραφίες αλλά και εδώ τώρα μπροστά μου. Δύο εύσωμοι κύριοι, ξαπλωμένοι αναπαυτικά, περιμένουν από τη σύγχρονη τεχνολογία να τους απαλλάξει από τα επιπλέον κιλά στο στομάχι. Η διαδικασία, ίδια για όλους. Μου ζητούν το ιατρικό μου ιστορικό, μου εξηγούν τι θα ακολουθήσει και ξεκινώ την πρώτη από τις 12 συνολικά θεραπείες.

Ξαπλωμένη δίπλα στο «Μπιούτιτεκ», φέρνω στο μυαλό μου όλα όσα μου είπαν ότι κάνει το μηχάνημα αυτό. Το σώμα μας λοιπόν διαθέτει μια ζωογόνο δύναμη την οποία οι δυτικοί αποκαλούν ανθρώπινο ηλεκτρισμό και οι κινέζοι «τσι». Πρόκειται για την ενέργεια που μας κρατά ζωντανούς. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική κάνει λόγο για ενεργειακά μονοπάτια που διαπερνούν το σώμα μας και τα οποία λέγονται μεσημβρινοί. Η κινεζική ιατρική στηρίζεται στη θεωρία ότι με την τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος πάνω σε αυτούς τους μεσημβρινούς, η ενέργεια, δηλαδή το «τσι», μπορεί να κυλήσει καλύτερα.

Η θεραπεία. Κατά τη διάρκεια λοιπόν μιας θεραπείας με το «Μπιούτιτεκ», ο θεραπευτής χρησιμοποιεί μια χειροκίνητη συσκευή για να διοχετεύσει ενέργεια στο σώμα, ακολουθώντας τις νοητές γραμμές των μεσημβρινών. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με το μηχάνημα παρακολουθεί και καταγράφει την αντίδραση του σώματος έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται από την «ανταπόκριση» των ιστών και υποδεικνύει στη συνέχεια το πού βρίσκονται οι μεσημβρινοί στο σώμα ώστε να τους ακολουθήσει η χειροκίνητη συσκευή που διοχετεύει την ενέργεια.

Πριν ξεκινήσει η κάθε θεραπεία, απλώνεται στο σώμα ένα τζελ ηλεκτρολυτών. Η ουσία αυτή όχι μόνο βοηθάει να γλιστράει καλύτερα στο σώμα η χειροκίνητη συσκευή αλλά περιέχει θρεπτικά συστατικά και διεγερτικές ουσίες που απορροφούνται από το δέρμα και φθάνουν στο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων για να θρέψουν και να επιδιορθώσουν τους ιστούς. Αν στη συνέχεια πίνετε και 1,5 λίτρο νερό, τότε βοηθάτε τον οργανισμό να αποβάλλει αποτελεσματικότερα τις τοξίνες.

Έκανα και τις 12 θεραπείες που απαιτούνται, με μια ολιγοήμερη διακοπή στο ενδιάμεσο. Έχασα αρκετό λίπος, τα παντελόνια μου δεν μου έκαναν, αλλά ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, επανήλθα στα κυβικά μου. Το «Μπιούτιτεκ» είχε αποτελέσματα, αλλά για λίγο. Για τα 2.650 ευρώ που πλήρωσα, πάντως, δεν πέρασα άσχημα.

Όλα ξεκίνησαν στο Μιλάνο…

Ο… πρόγονος του «Μπιούτιτεκ» είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Μιλάνο, από τον Βαλέριο Τζενιτόνι. Ο Τζενιτόνι ήταν βιοχημικός και γιατρός. Είχε γνώσεις της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής καθώς επίσης και των μεθόδων θεραπείας που χρησιμοποιούνται στη Δύση για την ίαση διαφόρων παθήσεων. Ο αρχικός λοιπόν σκοπός του μηχανήματος ήταν να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενείς από τους μετεγχειρητικούς πόνους. Στην πορεία όμως το «Μπιούτιτεκ» εξελίχθηκε περισσότερο με τη συνδρομή και της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι γιατροί που το χρησιμοποιούσαν, σύντομα διαπίστωσαν ότι η κατάσταση του δέρματος των ασθενών βελτιωνόταν και το λίπος του σώματος μειωνόταν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επαναπροσδιοριστεί η χρήση του μηχανήματος. Έτσι πριν από τρία χρόνια, όταν στην υπόθεση αναμείχθηκε και ένας Γερμανός κατασκευαστής ιατρικού εξοπλισμού, γεννήθηκε το ανανεωμένο «Μπιούτιτεκ» το οποίο χρησιμοποιούν σήμερα στην Ευρώπη περίπου 1.000 άνθρωποι καθημερινά για να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους.

* www.beautytek.co.uk