Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( όσο λιγότερο τρώμε τόσο περισσότερα χρόνια θα ζήσουμε... :: 22-03-2003) 

Όσο λιγότερο τρώμε τόσο περισσότερα χρόνια θα ζήσουμε…

Στην περίπτωση που ανήκετε σε εκείνους που ανησυχούν επειδή τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα και πλησιάζετε την κατηφορική ζώνη, ίσως να σας ενδιαφέρει ένα από τα πολλά προϊόντα που διαφημίζονται και κυκλοφορούν μέσω του Διαδικτύου. Λέγεται Longevity και η συσκευασία, που περιέχει 90 χάπια, κοστίζει περίπου 45 ευρώ.

Τι ακριβώς προσφέρει το προϊόν; Ενισχύει και προστατεύει τα εξωτερικά τοιχώματα των κυττάρων. Σύμφωνα με τη διαφήμιση, απόλυτα ικανοποιημένοι είχαν μείνει με τη χρησιμοποίησή του οι συχωρεμένοι Τζον Γουέιν, Γιουλ Μπρίνερ, Άντονι Κουίν και Νάταλι Γουντ. Σας κέντρισε το ενδιαφέρον; Και όμως, ομάδα ειδικών από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εξέδωσαν ανακοίνωση που τονίζει πως «δεν υπάρχει αποτελεσματικό "ελιξίριο νεότητας" ή κάτι που να προλαβαίνει τα γηρατειά».

Στοίχημα. Παρ' όλα αυτά, ο άνθρωπος βλέπει πάντοτε με αισιοδοξία το μέλλον.

Παραθέτουμε τη δήλωση του γεροντολόγου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Τζέι Ολάνσκι, ο οποίος είναι ακόμα επιφυλακτικός για το πόσο χρόνων μπορεί να περιμένει να φτάσει ο άνθρωπος. Τον περασμένο χρόνο, ο Ολάνσκι είχε στοιχηματίσει 150 δολάρια πως ο Στιβ Όσταντ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Άινταχο, δεν θα μπορέσει να φτάσει τα 150 χρόνια ζωής και ότι το ανώτατο όριο που μπορεί να ελπίζει ο άνθρωπος είναι τα 130 χρόνια.

Οι γεροντολόγοι ερευνητές λαμβάνουν κάθε χρόνο χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων, αν και οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στην ακριβή ορολογία που περιγράφει τον όρο «γηράσκω», χώρια τις διαφωνίες για τη μέθοδο καταπολέμησης της ανθρώπινης γήρανσης. Είναι, άραγε, μια αναπότρεπτη διαδικασία ή μήπως μέρος μιας διαδικασίας αφύσικης αναταραχής των κυττάρων; Πάντως, ο Ολάνσκι και πολλοί συνεργάτες του υποστηρίζουν πως υπάρχει τρόπος επιβράδυνσης της γήρανσης του οργανισμού. Το αμερικανικό περιοδικό «Επιστήμη» του περασμένου μήνα επιβεβαιώνει τη θεωρία που θέλει ως αντιγηραντική μέθοδο τον δραστικό περιορισμό των θερμίδων που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση μιας θεωρίας που ανακοινώθηκε πριν από 60 χρόνια, σύμφωνα με την οποία, πειραματόζωα των οποίων η διατροφή έτεινε στα όρια της λιμοκτονίας σχεδόν διπλασίασαν το προσδόκιμο της ζωής τους.