Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( η ξηρασία ίσως κατέστρεψε τον πολιτισμό των μάγιας :: 22-03-2003) 

Η ξηρασία ίσως κατέστρεψε τον πολιτισμό των Μάγιας

Η Πυραμίδα του Μάγου, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία των Μάγιας στο Μεξικό? Η ξαφνική κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Μάγιας τον ένατο αιώνα μ.Χ. είναι ένα από τα μεγάλα άλυτα μυστήρια της αμερικανικής ηπείρου. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για τα αίτια και μία ακόμα προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες μέσα από το περιοδικό «Science».

Σύμφωνα με έρευνα Ελβετών και Αμερικανών επιστημόνων, η ασυνήθιστη παρατεταμένη ξηρασία εκείνης της περιόδου επέφερε το τέλος των Μάγιας. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα τιτανίου στο χώμα της Βόρειας Βενεζουέλας, περιοχή που βρίσκεται κοντά και είναι παρόμοια με τη Χερσόνησο του Γιουκατάν στο σημερινό Μεξικό, όπου αναπτύχθηκαν οι Μάγιας. Τα ίχνη τιτανίου είναι ένδειξη του ύψους της ετήσιας βροχόπτωσης.

Διαπίστωσαν, έτσι, ότι σε τρεις χρονικές περιόδους, διάρκειας 10 χρόνων ή λιγότερο, γύρω στο 810, 860 και 910 μ.Χ. σημειώθηκε παρατεταμένη ξηρασία. Οι τρεις αυτές περίοδοι συμπίπτουν με τις τρεις φάσεις κατάρρευσης του πολιτισμού των Μάγιας, όπως φαίνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο πολιτισμός τους έφτασε στο ζενίθ του πριν από το 700 μ.Χ. Οι Μάγια είχαν αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα ύδρευσης, καναλιών και δεξαμενών συγκέντρωσης και αποθήκευσης νερού. Δεν αποκλείεται οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας να επηρέασαν πολύ αρνητικά την υποδομή της κοινωνίας τους, η οποία αριθμούσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ωθώντας τους στην εγκατάλειψη των πόλεων και την εξαφάνιση.