Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Επιστημονική είδηση

( μόνιμα στο «ον», χωρίς καλώδια και μπαταρίες :: 22-03-2003) 

τεχνολογία

Μόνιμα στο «ΟΝ», χωρίς καλώδια και μπαταρίες

Έπειτα από έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου μεταξύ των εταιρειών, για το ποια θα φέρει στην αγορά ενεργειακά αυτόνομες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προϊόντα

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Το 2000 αγοράστηκαν, σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου δύο δισεκατομμύρια επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες έχουν καταστραφεί και πεταχτεί. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παιδεύονται χρόνια για να σχεδιάσουν αυτοκίνητα που θα παράγουν μόνα τους την ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν. Οι εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν τη λύση έτοιμη: κυψελίδες μεθανόλης. Ο ηλεκτρισμός παράγεται αυτόματα, μέσα σε μικρές κυψέλες που αντικαθίστανται και ανακυκλώνονται, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Με τέτοιου είδους κυψελίδες θα δουλεύουν σύντομα οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε λογής φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Η Toshiba παρουσίασε ήδη, στην έκθεση Cebit στο Αννόβερο, την τεχνολογία κυψελίδων παραγωγής ενέργειας για τα μοντέλα της. Η Intel προχωρεί επίσης σε εμπορικές εφαρμογές και η γερμανική εταιρεία Smart Fuel Cells προτείνει στους πελάτες της το ιδανικό υποκατάστατο για μπαταρίες αλλά και… πρίζες.

Κοντά στη λύση

Διαφόρων ειδών τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια των εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το πρόβλημα ήταν πάντα πως, για να δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια, οι τελικές «κυψέλες καυσίμων» έπρεπε να είναι μεγαλύτερες από τους ίδιους τους υπολογιστές. Η Toshiba δεν έλυσε το πρόβλημα, δηλώνει, όμως, πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική επίλυσή του. Στην Cebit, τη μεγαλύτερη έκθεση νέων τεχνολογιών παγκοσμίως, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση: κυψελίδες που παράγουν ενέργεια χάρη στη διάλυση μεθανόλης (τεχνολογία που είναι γνωστή ως DMFC-Direct Methanol Fuel Cell), λειτουργούν για τέσσερις ώρες, παράγουν ενέργεια από 12 έως 20 Watt και είναι συμβατές με τις υπάρχουσες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντος.

Φιλικές για το περιβάλλον

Ο ηλεκτρισμός παράγεται μέσα στις κυψελίδες ως αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης που δημιουργείται με τη διάλυση της μεθανόλης - μιας χημικής ουσίας που είναι περισσότερο ασφαλής από το υδρογόνο (στο οποίο επενδύει τις έρευνές της η αυτοκινητοβιομηχανία), μπορεί να παραχθεί εύκολα, σε μεγάλες ποσότητες και, άρα, είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από τις μπαταρίες. Επιπλέον, καθώς ο ηλεκτρισμός παράγεται άμεσα, από την ίδια τη συσκευή, και οι μικρές κυψέλες θα μπορούν να ανακυκλώνονται εύκολα και απλά, οι νέας γενιάς φορητές ηλεκτρονικές συσκευές θα είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον.

Μεγάλο πλεονέκτημα στην αγορά

Οι πελάτες γκρινιάζουν πάντα για την περιορισμένη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Ταυτόχρονα, οι φορητοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί βοηθοί γίνονται απαραίτητα και καθημερινά αξεσουάρ. Οι πωλήσεις τους αυξάνονται συνεχώς, οι καταναλωτές έχουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, εξαρτώνται πια, σε μεγάλο βαθμό, από αυτές τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και οι κατασκευαστές τους προσθέτουν λειτουργίες που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Άρα, τα παράπονα των αγοραστών δεν είναι «μικρό πρόβλημα». Κάθε άλλο. Ο πρώτος που θα φέρει στην αγορά συσκευές ανεξάρτητες από καλώδια και πρίζες, αποκτά αυτόματα ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά. Οι πρώτοι μήνες του 2004 φαίνεται πως θα καθορίσουν τους σημαντικότερους διεκδικητές αυτής της παρτίδας.