Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( σε 2,5 χρόνια η "ροζέτα" :: 16-01-2003) 

Σε 2,5 χρόνια η "Ροζέτα"

Ψάχνουν νέους κομήτες για να στείλουν το διαστημόπλοιο

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Μέχρι και δυόμισι χρόνια μπορεί να καθυστερήσει η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή "Ροζέτα", που ανακοινώθηκε επισήμως η αναβολή της. Όμως, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες δεν λένε να το βάλουν κάτω. Ήδη ψάχνουν νέους κομήτες για να στείλουν τη "Ροζέτα".

Ιλάν Ραμόν. Στο επταμελές πλήρωμα του "Κολούμπια", που θα κάνει επιστημονικά πειράματα στο Διάστημα, περιλαμβάνεται και ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης

Ο κομήτης Βιρτάνεν μπορεί να περιμένει. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της εταιρείας κατασκευής του πυραυλοφορέα "Arianespace" να αναβάλουν την αποστολή ήταν επιβεβλημένη, αφού δύο δορυφόροι αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατέληξαν στον Ατλαντικό, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πρόωρη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτοκαταστροφής του σούπερ πυραύλου "Ariane 5 ESCA" που τους μετέφερε. Η προγραμματισμένη εκτόξευση της "Ροζέτας" αναβλήθηκε έως ότου γίνουν γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια των δύο δορυφόρων. Άλλωστε, μετά τις 22 Ιανουαρίου η "Ροζέτα" δεν θα μπορούσε πια να φτάσει τον κομήτη ακολουθώντας την περίπλοκη πορεία με την οποία θα εξοικονομούσε πολύτιμη προωθητική ενέργεια. Η αποστολή θα πρέπει να επανασχεδιαστεί. Επιστήμονες και μηχανικοί που εργάστηκαν για την αποστολή επί μια ολόκληρη δεκαετία δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους που η "Ροζέτα" δεν θα προσεδαφιστεί στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη το 2011, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δεν θα εγκαταλείψει την αποστολή και ήδη οι επιστήμονές της αναζητούν από τώρα νέο στόχο - κάποιον άλλο κομήτη. Οι πιθανότεροι υποψήφιοι ανήκουν στην οικογένεια των κομητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και τον Δία και που είναι πιο προσιτοί από τη Γη.

Το "Κολούμπια"

Την ίδια ώρα, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, αφού έλυσε μερικά τεχνικά προβλήματα από τα οποία κινδύνευε να αναβληθεί η αποστολή, η NASA έδωσε τελικά το "πράσινο φως" για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου "Κολούμπια", που αναμένεται να γίνει σήμερα. Στο επταμελές πλήρωμα, που θα κάνει επιστημονικά πειράματα στο Διάστημα, περιλαμβάνεται και ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης.

Γι' αυτόν τον λόγο, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο ακρωτήριο Κανάβεραλ προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Γύρω από το πεδίο εκτόξευσης, έχει οριστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η οποία επιτηρείται από μαχητικά αεροσκάφη. Πανίσχυρα στρατιωτικά ραντάρ χτενίζουν τον ουρανό της Φλόριντα σε ύψος εκατοντάδων μιλίων.