Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( τα «όπλα» των γυναικών κατά του καρκίνου :: 21-03-2003) 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα «όπλα» των γυναικών κατά του καρκίνου

Οι γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδί, οι άγαμες, όσες έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή είχαν την πρώτη σεξουαλική τους επαφή πριν από τα 18 τους χρόνια, καθώς και οι καπνίστριες, ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση γυναικολογικού καρκίνου.

Η έγκαιρη διάγνωση (τεστ Παπανικολάου) και κυρίως η πρόληψη με βασικό μέσο την τροποποίηση της διατροφής (λιγότερο κρέας και λίπη, περισσότερα φρούτα, χόρτα, λάδι και γαλακτοκομικά) είναι τα μοναδικά μέσα αντιμετώπισης του ολοένα και αυξανόμενου ποσοστού εκδήλωσης γυναικολογικού καρκίνου. Τα ποσοστά εμφάνισής του είναι ιδιαίτερα αυξημένα στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο (Αφρική - Ασία), ενώ η παγκόσμια κοινότητα δηλώνει έτοιμη να δώσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην κυκλοφορία το εμβόλιο κατά του ιού HPV, γνωστότερου και ως ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική εξάπλωση και τον τρόπο αντιμετώπισης του γυναικολογικού καρκίνου κατατέθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία επιστημονικής συνάντησης με διεθνή συμμετοχή και βασικό θέμα την «πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου». Τη διοργάνωση της συνάντησης έχει η Α' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.