Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( κοιμόμαστε λιγότερο, υποφέρουμε περισσότερο :: 21-03-2003) 

Κοιμόμαστε λιγότερο, υποφέρουμε περισσότερο

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Κοιμόμαστε όλο και λιγότερο, όλο και χειρότερα - και αυτό έχει επίπτωση στην υγεία μας. Έρευνες δείχνουν πως ο σύγχρονος άνθρωπος κοιμάται 20% λιγότερο, σε σχέση με παλαιότερα, ενώ ένας στους τρεις παρουσιάζει διαταραχές του ύπνου. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 35.327 ενήλικες, σε 10 χώρες και 4 ηπείρους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόνο το 10,4% των Αυστριακών δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται καλά, σε αντίθεση με τους Βέλγους, για τους οποίους το ποσοστό αυτό φτάνει το 32,9%. Οι Βραζιλιάνοι έχουν την πρωτιά στην αϋπνία, ενώ τελευταίοι έρχονται οι Ιάπωνες.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κ. Σολδάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ύπνου, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Όπως δήλωσε, οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις και τα ακανόνιστα ωράρια εντείνουν το πρόβλημα της αϋπνίας.

Μάλιστα, το 33% όσων υποφέρουν περιστασιακά από αϋπνίες και δεν τις αντιμετωπίζουν κινδυνεύουν να έχουν αϋπνία σε χρόνια βάση. Επιπλέον, το 25% των ατυχημάτων οφείλονται σε υπνηλία που μπορεί να συνδέεται με ανεπαρκή νυχτερινό ύπνο. Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες, όπως η χορήγηση της ουσίας ζολπιδέμη.