Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( πολύτιμα κυκλαδικά αποκτήματα :: 21-03-2003) 

Πολύτιμα κυκλαδικά αποκτήματα

Μ.Α.

Σπάνιο μολύβδινο ειδώλιο του 2.800 - 2.300 π.Χ., που απέκτησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μια χαρακτηριστική μορφή της βουδιστικής θρησκείας, ένα αγαματίδιο Bodhisattva και δύο σπάνιες δημιουργίες της πρωτοκυκλαδικής περιόδου θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Με περίτεχνο ένδυμα, στέμμα και κοσμήματα, ο μαρμάρινος Bodhisattva - το αγαλματίδιο που «μετοίκισε» για τρία χρόνια από το Ίδρυμα Arthur Μ. Sackler στο Μέγαρο Σταθάτου - έχει ύψος 85 εκ. Το «πεφωτισμένο ον», που χρονολογείται μεταξύ των ετών 618 και 1.125 μ.Χ., προέρχεται από την επαρχία Tchi Li της Κίνας.

Εξαιρετικά σπάνια είναι, όμως, τόσο το μολύβδινο ανδρικό ειδώλιο όσο και το μαρμάρινο ωοειδές αντικείμενο και αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Κυκλαδικής Τέχνης της Νέας Υόρκης προς το Μουσείο.

«Πρόκειται για ένα έργο από διαφορετικό υλικό, από το λευκό μάρμαρο με το οποίο έχουμε συνδέσει την κυκλαδική τέχνη και θεωρείται δημιουργία που προοιωνίζεται το τέλος της κυκλαδικής τέχνης», εξηγεί για το ειδώλιο στα «ΝΕΑ» ο επιμελητής του Μουσείου Δημήτρης Πλάντζος.

Με εγχάρακτα τα περισσότερα χαρακτηριστικά του, το ειδώλιο, αγοράστηκε σε δημοπρασία έναντι 15.000 δολαρίων.

Όσο για τον μαρμάρινο ωοειδή τριπτήρα, ύψους 6 εκ., στην κορυφή του φέρει ίχνη από κόκκινο χρώμα, γεγονός που κάνει τους αρχαιολόγους να υποθέτουν πως χρησιμοποιήθηκε για την κονιορτοποίηση ορυκτών χρωμάτων. Κόστισε περίπου 5.000 δολάρια.