Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( στην 6η θέση ο... εγκέλαδος :: 20-03-2003) 

Στην 6η θέση ο… Εγκέλαδος

Τεράστια η σεισμικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της χώρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ

Την έκτη θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη της σεισμικής επικινδυνότητας: το 2% του συνόλου της σεισμικής ενέργειας που εκλύεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, «παράγεται» στη χώρα μας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η σεισμική ενέργεια που «παράγεται» στην ελληνική επικράτεια χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους τεράστια, με δεδομένο το μέγεθος της χώρας. Παράλληλα η Ελλάδα είναι περισσότερο «σεισμογενής» από αχανείς χώρες, όπως η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που έχουν πολλαπλάσια έκταση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του καθηγητή Σεισμολογίας του Τομέα Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θόδωρου Τσάπανου, ένας σεισμός με μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο κάθε 18 ημέρες, ενώ κάθε έξι χρόνια κατά μέσον όρο γίνεται στην Ελλάδα ένας μεγάλος επιφανειακός σεισμός, με μέγεθος 7 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πιθανότερο μέγιστο ετήσιο μέγεθος των επιφανειακών σεισμών στην Ελλάδα είναι περίπου 6,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Βεβαίως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτοί οι σεισμοί συνήθως δεν γίνονται αισθητοί και βεβαίως δεν προκαλούν ζημιές, αφού είναι υποθαλάσσιοι και σε μεγάλο βάθος.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν τα δεδομένα για περισσότερες από 10.000 σεισμικές δονήσεις που έγιναν σε όλη τη Γη από το 1894 και είχαν μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια εκτιμήθηκε η ποσοτική σεισμικότητα διαφόρων χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Αλάσκα και η Χιλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν υπήρχε τρόπος να δεσμευθεί η σεισμική ενέργεια, τότε ένας σεισμός 8 Ρίχτερ θα μπορούσε να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ενέργεια δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από την εκτίμηση των δεδομένων προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την έκτη θέση από άποψη σεισμικότητας, για το εύρος των μεγεθών που κυμαίνεται μεταξύ 5,5 και 6,8 Ρίχτερ. Μεγαλύτερη σεισμικότητα από την Ελλάδα έχουν, με σειρά προτεραιότητας, η Ιαπωνία, τα νησιά Νέες Εβρίδες (στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό), το Περού, τα Νησιά του Σολομώντος (στον Νότιο Ειρηνικό), ενώ πέμπτη κατά σειρά χώρα είναι η Χιλή.

Όμως οι παραπάνω πέντε χώρες, που είναι περισσότερο επικίνδυνες σεισμικά από την Ελλάδα, βρίσκονται στην «περιειρηνική ζώνη» - στον Ειρηνικό Ωκεανό - από την οποία εκλύεται το 80% της μέσης, κατ' έτος, σεισμικής ενέργειας της Γης. Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα «παράγει» περισσότερους σεισμούς από αρκετές χώρες της «περιειρηνικής ζώνης», πολύ μεγαλύτερες σε έκταση, όπως η Αλάσκα και η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, αλλά και της λεγόμενης «ευρασιατικής - μελανησιακής ζώνης», όπως για παράδειγμα η αχανής Κίνα.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσάπανος: «Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στο όριο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη». Αν λάβουμε, δε, υπόψη ότι το 2% της παγκόσμιας σεισμικότητας εκλύεται από την Ελλάδα, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα σε ολόκληρη την ευρασιατική ηπειρωτική ζώνη.