Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( οι σεισμοί πληθαίνουν καθώς η αφρική πλησιάζει την ευρώπη :: 15-01-2003) 

Οι σεισμοί πληθαίνουν καθώς η Αφρική πλησιάζει την Ευρώπη

Η Μεσόγειος είναι στριμωγμένη ανάμεσα στην τεκτονική πλάκα που πάνω της "κουβαλάει" την Αφρική και τις πλάκες που "κουβαλούν" την Ευρώπη και την Ασία. Αυτές οι πλάκες προσεγγίζουν κατά ένα εκατοστό ετησίως, καθώς η Αφρική "ανεβαίνει" προς την Ευρώπη.

Ο ιταλικός Νότος βρίσκεται σε αναταραχή. Από τις 28 Δεκεμβρίου 2002, το Στρόμπολι βρυχάται. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει το νησί του. Οι ιταλικές αρχές έχουν εγκαταστήσει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τους κατοίκους που έχουν απομείνει, αν και δεν απειλούνται άμεσα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς η λάβα ρέει κυρίως προς τη θάλασσα. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Αίτνα ξύπνησε στη Σικελία. Και από τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες είναι σκυμμένοι πάνω από τη Φερδινάνδια: ηφαιστειογενές νησί στα νότια της Σικελίας που ξεπήδησε ξαφνικά από το νερό το 1831, καταβυθίστηκε το 1925, και τώρα αναμένεται να αναδυθεί πάλι.

Τα ηφαίστεια

Τρία ηφαίστεια που με τη δραστηριότητά τους δείχνουν την τεκτονική "ταυτότητα" της Μεσογείου, η οποία χαρακτηρίζεται από τη βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από τις ευρασιατικές πλάκες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Λε Μοντ", σε αυτό οφείλεται η έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Είναι μια διαδικασία που άρχισε πριν από 85 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Αίτνα, που ορθώνεται σε ύψος άνω των 3.000 μέτρων πάνω από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, βρίσκεται σε σημείο όπου η αφρικανική πλάκα παρουσιάζει ρήγμα, το οποίο προκαλεί βύθιση. Βρίσκεται δηλαδή και αυτή πάνω από ένα "καυτό" τεκτονικό σημείο.

Οι παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκρηξη του 2001 δείχνουν ότι η Αίτνα έχει ήδη μπει σε μια μεταβατική περίοδο. Θα συνδεθεί άραγε η μελλοντική συμπεριφορά της με τη συμπεριφορά του Στρόμπολι με κάποιους αόρατους ακόμη δεσμούς; Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά. Όμως, καθώς παρατηρούν τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, δεν ξεχνούν πως αυτές οι πλάκες συνδέουν με κοινή μοίρα αυτή τη μεριά της Μεσογείου, από το Στρόμπολι μέχρι τη Μήλο και τη Σαντορίνη.