Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( άγνωστη αρένα στο φως :: 17-03-2003) 

ΠΑΤΡΑ

Άγνωστη αρένα στο φως

Π.Θ.

Στην κεντρική οδό Ηφαίστου, ανάμεσα στις κατοικίες, αποκαλύπτεται σιγά σιγά το ρωμαϊκό στάδιο

Ένα ρωμαϊκό στάδιο (αρένα), άγνωστο από τις αρχαίες πηγές, φέρνει σιγά σιγά στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην καρδιά της Πάτρας. Στην κεντρική οδό Ηφαίστου, πλάι στα σύγχρονα κτίρια της πόλης, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν άρχισαν να ανακαλύπτουν τα πρώτα ευρήματα καθώς το στάδιο δεν αναφέρεται στις αρχαίες πηγές και, όπως όλα δείχνουν, ήταν προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού στην πόλη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση ρωμαϊκής αποικίας στην περιοχή, δηλαδή περί το 86 μ.Χ.

Στο ρωμαϊκό στάδιο φιλοξενήθηκαν τα «Καισάρεια», αθλητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Καίσαρα, όπως μαρτυρούν οι σχετικές επιγραφές που εντοπίστηκαν και επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του χώρου. Με το πέρασμα των αιώνων όλα τα λίθινα τμήματά του αφαιρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό.

Το στάδιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως αμφιθέατρο, όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της ΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Πετρόπουλος, θα δώσει νέα στοιχεία για τη στρατηγική θέση της Πάτρας, την περίοδο της αποκορύφωσης της ακμής της, δηλαδή μετά το 14 π.Χ. «Δυστυχώς, λόγω της διαχρονικά επίκαιρης θέσης της, είχε την ατυχία να κτιστεί επάνω στα ερείπια της αρχαίας η σύγχρονη πόλη της Πάτρας», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος. Και προσθέτει πως μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών, στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι η ανάδειξη και η ενοποίηση του σταδίου με το γειτονικό ρωμαϊκό ωδείο.