Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( τα πουλιά... τρελάθηκαν :: 03-01-2003) 

Τα πουλιά… τρελάθηκαν

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης μπερδεύει τα αποδημητικά

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Άλλοτε, η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης δεν ξεπερνούσε τον ένα βαθμό ανά 100 χρόνια. Όμως, από το 1976, η θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας αυξάνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τους τρεις βαθμούς.

Οι επιπτώσεις. Η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί να διαταράξει τις συνήθειες των αποδημητικών πτηνών, όπως οι πελαργοί

Οι κλιματολογικές μεταβολές επηρεάζουν το οικοσύστημα έλεγαν πάντοτε οι μετεωρολόγοι, και τώρα δύο ομάδες Αμερικανών βιολόγων το επιβεβαιώνουν. Στο περιοδικό "Nature" του Ιανουαρίου, δημοσιεύεται μελέτη βιολόγων που αναφέρεται σε ορισμένα φαινόμενα που ήταν χαρακτηριστικά για την άνοιξη, αλλά τώρα συμβαίνουν πολύ νωρίτερα από ό, τι πριν από μερικές δεκαετίες. Σε μελέτη της καθηγήτριας Καμίλ Πάρμεσαν του Πανεπιστημίου Όστιν, στο Τέξας, και συνεργατών της στην οποία εξετάζεται η συμπεριφορά 1.700 ειδών του ζωικού βασιλείου τονίζεται: "Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις σημαντικές επιπτώσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου στη συμπεριφορά των ζώων και των φυτών". Φαινόμενα που παρατηρούνταν την άνοιξη, όπως η άφιξη των αποδημητικών πτηνών και η ωοτοκία, γίνονται τώρα πιο πρόωρα περίπου 2,3 ημέρες κατά μέσο όρο τη δεκαετία. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης υποχρεώνει ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου να αναζητούν νέες περιοχές διαβίωσης, ενώ αλλάζει και η συμπεριφορά των φυτικών οργανισμών.

Όπως επισημαίνουν οι "New York Times", "σε ορισμένες περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, είδη του ζωικού βασιλείου υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε αποστάσεις πέραν των εκατό χιλιομέτρων, πλησιάζοντας τους πόλους, για να συνεχίσουν την διαβίωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον". Σε μελέτες που δημοσιεύονται στο περιοδικό "Nature", επισημαίνεται ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι συνήθειες των αποδημητικών πτηνών καθώς και η περίοδος των ωοτοκίας κατά μερικές εβδομάδες, προκαλώντας έτσι πολλά προβλήματα προσαρμογής.

Οι μετεωρολόγοι και όσοι επιστήμονες ασχολούνται με τις κλιματολογικές αλλαγές υποστηρίζουν τώρα πως οι θερμοκρασίες στον πλανήτη μέσα στο 2003 θα δημιουργήσουν νέο θερμό ρεκόρ, μεγαλύτερο από εκείνο που είχε παρατηρηθεί στα 1998. Τότε η αύξηση της θερμοκρασίας είχε αποδοθεί στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, μια περιοδική ανωμαλία των θερμών ρευμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, που είχαν προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όμως, είχε μετρηθεί να σημειώνει έξαρση και πέρυσι.

Οι πιέσεις

Οι "New York Times" επισημαίνουν ότι όσο αποδεικνύεται πως ο άνθρωπος ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου "τόσο θα αυξάνεται η πίεση στους Αμερικανούς πολιτικούς να πάψουν πια να επαφίενται στον εθελοντικό περιορισμό των επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα".

Ήδη ανακοινώθηκε ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο Δημοκρατικός Τζόζεφ Λίμπερμαν επεξεργάζονται νομοθετικό διάταγμα που θα προωθηθεί στις αρχές του έτους για τη σταδιακή επιβολή "ορισμένων περιοριστικών μέτρων στις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη σε όσες βιομηχανίες θα αρχίζουν να τα εφαρμόζουν".