Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( τo κέμπριτζ εκδίδει την ελληνική γλωσσική ιστορία :: 14-03-2003) 

Τo Κέμπριτζ εκδίδει την ελληνική γλωσσική ιστορία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

To Cambridge University Press υπέγραψε συμφωνία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την έκδοση στα αγγλικά ενός μεγάλης αξίας έργου που πρωτοδημοσιεύθηκε στα ελληνικά το 2001. Πρόκειται για την «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα», έναν τόμο 1.200 σελίδων που έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από κριτική και κοινό. Το έργο, την επιμέλεια του οποίου είχε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Α.-Φ. Χριστίδης, γράφτηκε από 45 Έλληνες και 30 ξένους επιστήμονες - ανάμεσά τους οι Α.-Φ. Χριστίδης, Δ. Μαρωνίτης, Γ. Βελουδής, Μ.Ζ. Κοπιδάκης, Ε. Σκοπετέα, Δ.Ι. Κυρτάτας, Ι.Ν. Καζάζης.

Την αρχική έκδοση είχε αναλάβει το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το εδρεύον στη Θεσσαλονίκη ΚΕΓ. Σήμερα, το κόστος του μεταφραστικού έργου ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο το βάρος της έκδοσης (το 2004 στη Βρετανία) αλλά και της διακίνησής του σε παγκόσμια κλίμακα θα έχει το Cambridge University Press.

Στην Ελλάδα, η πρώτη έκδοση 2.200 αντιτύπων εξαντλήθηκε μέσα σε τρεις μήνες, ενώ έχουν γίνει ήδη δύο ακόμη ανατυπώσεις. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συνεστήθη το 1994, με υπογραφή μάλιστα του σημερινού του προέδρου, Δημήτρη Φατούρου, τότε υπουργού Παιδείας. Έχει εκδώσει περί τα 35 βιβλία για την ελληνική γλώσσα, ανάμεσα στα οποία και η Επιτομή του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά.