Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( πελώριες τρύπες υποδηλώνουν αλλαγή θέσεων των δύο πόλων :: 14-01-2003) 

Πελώριες τρύπες υποδηλώνουν αλλαγή θέσεων των δύο Πόλων

Και όμως, οι Πόλοι κινούνται. Επιστήμονες εντόπισαν πελώριες τρύπες στο γήινο μαγνητικό πεδίο, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος πρόκειται να αλλάξουν αμοιβαία θέσεις. Αν γίνει αυτό, θα ακολουθήσει μια περίοδος χάους, αφού οι πυξίδες δεν θα μπορούν να δείξουν πια τον Βορρά, τα αποδημητικά πουλιά θα χάνουν τον δρόμο τους και οι δορυφόροι θα καούν από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι τρύπες βρίσκονται πάνω από τον Νότιο Ατλαντικό και τον Αρκτικό.

Οι μεταβολές αποκαλύφθηκαν όταν αναλύθηκαν δεδομένα που είχε στείλει ο δανικός δορυφόρος Όρστεντ. Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με άλλα προηγούμενα. Η ταχύτητα των μεταβολών εξέπληξε τους επιστήμονες. Ο Νιλς Όλσεν του Κέντρου Πλανητικής Επιστήμης της Δανίας δήλωσε ότι ο πυρήνας της Γης φαίνεται να υφίσταται δραματικές αλλαγές. "Ίσως να πρόκειται για μια μεταβολή του γεωδυναμικού πεδίου που προμηνύει μια μεγάλη αλλαγή", λέει. Το γεωδυναμικό σύστημα παράγει το μαγνητικό πεδίο της Γης ανάλογα με τις μετακινήσεις του μεταλλικού μάγματος στο εσωτερικό της. Μερικές φορές το μάγμα μετακινείται σε τεράστια κύματα τα οποία αλλάζουν ή ακόμη και αντιστρέφουν τα γήινα μαγνητικά πεδία.

Η επιστημονική ομάδα του Όλσεν πιστεύει ότι τέτοια κύματα έχουν εκδηλωθεί κάτω από τον Βόρειο Πόλο και τον Νότιο Ατλαντικό. Αν γίνουν αρκετά ισχυρά, θα μπορούσαν να κάνουν τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο να αλλάξουν αμοιβαία θέσεις.

"Κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως κάθε 500.000 χρόνια", λέει ο Άντι Τζάκσον, ειδικός στα γεωμαγνητικά πεδία, "από την τελευταία φορά που έγινε, έχουν ήδη περάσει 750.000 χρόνια".