Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( γιατί... οι αρουραίοι έχουν μακριές ουρές; :: 14-01-2003) 

γιατί… οι αρουραίοι έχουν μακριές ουρές;

Οι αρουραίοι χρησιμοποιούν την ουρά τους για να ισορροπούν, όταν πρέπει να κινηθούν πάνω σε κληματαριές, σε λεπτά κλαριά ή σε σχοινιά. Η ουρά εξάλλου για το τρωκτικό δεν είναι απλώς… εργαλείο δουλειάς αλλά λειτουργεί και ως "θερμοστάτης". Παίζει καθοριστικό ρόλο για να διατηρούν οι αρουραίοι τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έχουν εξειδικευμένα αιμοφόρα αγγεία τα οποία ελέγχουν την ποσότητα αίματος που ρέει στην ουρά τους. Το αίμα που μεταφέρεται στο δέρμα της ουράς, το οποίο στερείται τριχώματος, μεταφέρει τη θερμότητα, η οποία έπειτα εκπέμπεται έξω από το σώμα.

Ο αρουραίος μπορεί να κατευθύνει ποσοστό 0,1% μέχρι 10% του αίματός του στην ουρά του. Με τον τρόπο αυτό και υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να "ξεφορτωθεί" μέχρι και 20% της θερμότητας που παράγεται με τον μεταβολισμό του. Αντιθέτως, περιορίζοντας τη ροή αίματος στην ουρά του, ελαττώνει τις απώλειες της θερμότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μήκος της ουράς του αρουραίου καθορίζεται μερικώς και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην οποία μεγαλώνει.