Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( σούπερ όραση με λέιζερ :: 11-03-2003) 

Σούπερ όραση με λέιζερ

Νέα θεραπεία κάνει τα μάτια να βλέπουν δυο φορές καλύτερα

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Τα λέιζερ μπορούν να χαρίσουν στους ανθρώπους "σούπερ όραση". Και σύμφωνα με την εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", μπορούν να την κάνουν καλύτερη ακόμη και από όσο θα την έκανε η φύση.

Κορυφαίοι αθλητές, πιλότοι και στρατιωτικοί σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνικών με λέιζερ. Πηγαίνουν σε κλινικές που θεωρούνται πρωτοποριακές στη θεραπεία με λέιζερ, η οποία μπορεί να κάνει την όρασή τους σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή από 20/20, που είναι το μέτρο για την τέλεια όραση. Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν ήδη κλείσει ραντεβού σε κλινικές για την περίοδο των θερινών διακοπών. Το ίδιο κάνουν και γνωστοί παίκτες του γκολφ, αφού και το παραμικρό μειονέκτημα στην όρασή τους είναι αρκετό για να επηρεάσει αρνητικά το παιχνίδι τους. Ο Τάιγκερ Γουντς είναι ένας από εκείνους που το παιχνίδι τους βελτιώθηκε μετά την επέμβαση.

Μολονότι το υπουργείο Άμυνας απαγορεύει σε στρατιωτικούς να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, πολλοί πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων τις έχουν ήδη κάνει. Και το υπουργείο σκέπτεται τώρα να άρει την απαγόρευση. Η επέμβαση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη νυχτερινή όραση.

Η τεχνική της συνίσταται στη χρήση της τεχνολογίας δορυφορικής χαρτογράφησης, με την οποία σχηματίζεται μια τρισδιάστατη εικόνα του φακού και του κερατοειδούς έτσι ώστε το λέιζερ μπορεί να στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια. "Το διαφορετικό σε αυτή την επέμβαση είναι ότι μπορούμε να χαρτογραφούμε ακόμη και τα παραμικρά ελαττώματα που προκύπτουν φυσιολογικά στο μάτι και που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν προηγουμένως", λέει ο Τζούλιαν Στίβενς, οφθαλμολογικός σύμβουλος στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο Μούρφιλντς του Λονδίνου. "Ύστερα μπορούμε να εξομαλύνουμε τα ελαττώματα με λέιζερ. Για τους κατάλληλους ασθενείς, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική".

Οι κίνδυνοι

Στην Αμερική, ο Στιβ Τσόλχορν, πρώην εκπαιδευτής πιλότων στο μαχητικό F-14 ο οποίος έγινε χειρουργός οφθαλμίατρος, έπεισε τις αεροπορικές αρχές να παράσχουν τη δυνατότητα αυτής της θεραπείας στους πιλότους που μειώνεται η όρασή τους. Κανονικά, ακόμη και για το παραμικρό ελάττωμα στην όρασή τους, αυτοί οι πιλότοι κινδυνεύουν με αποστράτευση. Όμως τα αποτελέσματα της θεραπείας αποδείχθηκαν τόσο επιτυχή, που μερικοί από αυτούς επέστρεψαν με καλύτερη όραση ακόμη και από τους υγιείς συναδέλφους τους. Το κόστος της επέμβασης δεν ξεπερνάει τις 1.800 στερλίνες για κάθε μάτι.

Πάντως, η επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα αν γίνει σε φθηνές κλινικές από γιατρούς με λίγη εμπειρία και ακόμη λιγότερους δισταγμούς. Επίσης, σύφωνα με έρευνα της οργάνωσης "Health Which?", πολλές κλινικές υπερβάλλουν για τις επιτυχίες τους και παραλείπουν να ενημερώσουν για τις παρενέργειες και τις επιπλοκές από την επέμβαση. Όμως, οι προειδοποιήσεις δεν αναμένεται να ανακόψουν το κύμα αυτών των επεμβάσεων, που συμπίπτει με μία άνοδο του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν συμβατικές επεμβάσεις στα μάτια με λέιζερ - στη Βρετανία υπολογίζονται σε 300.000 ετησίως.

LINKS:

* www.moorfields.co.uk/EyeHealth * www.eyesurgeryeducation.com