Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( γιατί... - οι κατσίκες είναι χρήσιμες για την επιστήμη; :: 06-03-2003) 

γιατί… οι κατσίκες είναι χρήσιμες για την επιστήμη;

Χ.Μ.

Γιατί βοηθούν στην παραγωγή φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου! Η ιδέα της χρήσης ζώων για την παραγωγή φαρμάκων ή ουσιών χρήσιμων στην παραγωγή φαρμάκων δεν είναι καινούργια.

Γενετικά μεταλλαγμένοι - τροποποιημένοι ποντικοί και αρουραίοι είχαν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν για την παραγωγή ανθρώπινων πρωτεϊνών, που υπό κανονικές συνθήκες δεν παράγουν οι ποντικοί. Η ίδια προσπάθεια γίνεται και τώρα στα εργαστήρια μεγάλης αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, με σκοπό να αναγνωριστεί στις κατσίκες το γονίδιο που διαθέτει τις πληροφορίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης - φαρμάκου. Η πρωτεΐνη, που έχει την κωδική ονομασία BR-96, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει φάρμακα χημειοθεραπείας κατευθείαν στους καρκινικούς όγκους.

Η χρησιμότητα όμως των ζώων δεν περιορίζεται στην παραγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου. Ερευνητές άλλης εταιρείας πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα δημιουργήσουν κατσίκες οι οποίες θα παράγουν στο γάλα τους αντιθρομβίνη. Η πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιείται στη θεραπεία μιας σπάνιας ασθένειας του κυκλοφορικού συστήματος και σήμερα στοιχίζει περίπου 1.500 ευρώ το γραμμάριο.