Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( "καμπανάκι" για τον καρκίνο στα παιδιά :: 06-03-2003) 

ΕΡΕΥΝΑ

"Καμπανάκι" για τον καρκίνο στα παιδιά

Τα παιδιά που είναι κάτω των 2 ετών αντιμετωπίζουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο αν εκτεθούν σε κάποιες ουσίες, σε σύγκριση με τους ενηλίκους, αναφέρει η νέα έκθεση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ που στηρίχθηκε στην αξιολόγηση μίας έρευνας.

Οι ουσίες, γνωστές ως μεταλλαξιογόνα που χρησιμοποιούνται σε κάποιες βιομηχανικές διαδικασίες, προκαλούν καρκίνο καταστρέφοντας το DNA, αναφέρει η υπηρεσία. Ακριβώς επειδή η υπηρεσία γνώριζε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα την τοξικότητα κάποιων ειδών μεταλλαξιογόνων είχε κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της χρήσης τους.

Οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία των παιδιών από το περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ζωηρού επιστημονικού διαλόγου εδώ και 6 χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση για περισσότερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι περισσότερες έρευνες για τον καρκίνο έχουν ως επίκεντρο τους ενηλίκους και οι περισσότερες πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από τεστ σε ενηλίκους.

Όμως τα παιδιά ηλικίας 2 - 15 ετών έχουν την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι ενήλικοι. Η υπηρεσία αναφέρει ότι αναμένει μία επιπρόσθετη έρευνα πριν καθορίσει αν τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και από άλλες καρκινογόνες ουσίες.