Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( γράφουν το "βιβλίο της ζωής" :: 13-01-2003) 

Γράφουν το "Βιβλίο της ζωής"

Οι επιστήμονες θα καταγράψουν όλα τα φυτικά και ζωικά είδη

Θα το γράψουν με το Ίντερνετ και τη Γενετική: στο "Βιβλίο της ζωής", οι επιστήμονες θα καταγράψουν όλα τα ζωικά και φυτικά είδη του πλανήτη. Τους περιμένει, λοιπόν, πολλή δουλειά, αφού σήμερα γνωρίζουμε μόνο το ένα δέκατο από αυτά τα είδη.

Έτσι το είπαν, "Βιβλίο της ζωής", οι επιστήμονες του Ιδρύματος Όλων των Ειδών, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να καταγράψει όλα τα είδη, ζωικά και φυτικά, που ζουν στον πλανήτη μας. Μια μεγάλη και δύσκολη πρόκληση, που όμοιά της θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Για την ολοκλήρωση αυτού του τιτάνιου επιστημονικού έργου θα χρειαστούν 25 χρόνια και ένα έως τρία δισ. ευρώ.

Μια τρέλα; "Όχι, μια αναγκαιότητα", λέει ο Τέρι Γκίσλινερ, βιολόγος του ιδρύματος. "Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σωστά τη βιολογία, επειδή οι γνώσεις που διαθέτουμε σήμερα είναι πολύ περιορισμένες. Είναι σαν να θέλουμε να κάνουμε χημεία γνωρίζοντας μόνο το ένα δέκατο του πίνακα των περιοδικών στοιχείων". Πράγματι, οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν μόνο 1,7 εκατομμύρια ζωικά και φυτικά είδη από τα 10 έως 100 εκατομμύρια που υπολογίζονται στο σύνολό τους. "Οι πρόσφατες γνώσεις που κατέκτησε η γενετική και η ανάπτυξη του Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο θα μας επιτρέψουν να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο", εξηγεί ο Γκόσλινερ.

Το όνειρο του Σουηδού γιατρού

Θα ήταν σήμερα ευτυχής ο Σουηδός γιατρός του δέκατου όγδοου αιώνα, Λιναίος αν μπορούσε να ακούσει αυτά τα λόγια. Ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις της ταξινόμησης των ειδών. Τώρα, το ίδρυμα υλοποιεί το όνειρό του. "Αγνοούμε ένα μεγάλο μέρος από εκείνα που συμβαίνουν στην αλληλεπίδραση των ειδών", λέει ο βιολόγος Ντέιβιντ Χιλ του Πανεπιστημίου του Τέξας. "Καθένα από αυτά είναι ένα ορυχείο γενετικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της εξαφάνισης ή της επιβίωσης".

Η ζωή στον πλανήτη μας σημαδεύτηκε από έξι μεγάλα καταστροφικά κύματα, που "ξανασχεδίασαν" τον χάρτη της εξέλιξης των ειδών. Υποθέτουμε τις αιτίες τους, συνήθως τις αποδίδουμε σε πτώσεις ουράνιων σωμάτων, αλλά δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι γι' αυτές. Στο μεταξύ, κάθε χρόνο χάνουμε χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη, μόνο και μόνο επειδή αγνοούμε τον κόσμο τους.

Μία παράλληλη προσπάθεια για να γνωρίσουμε αυτόν τον κόσμο κάνουν δεκάδες εικονικά μουσεία, που μέσα από το Ίντερνετ συνθέτουν ένα αρχείο του ζωικού κόσμου. Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθέτει 8.000 εικόνες απολιθωμάτων και 200.000 λήμματα σπονδυλωτών και ασπονδύλων τα οποία είναι προσιτά στους χρήστες του Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο. Στο Σικάγο, ο Βοτανικός Κήπος έχει δημιουργήσει ένα εικονικό φυτολόγιο, ενώ στο δίκτυο πληροφοριών για τα θηλαστικά Manis μπορεί κανείς να βρει συλλογές από 17 μουσεία.