Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( μεταμόσχευση κυττάρων θα "διορθώνει" τις βλάβες στην καρδιά :: 25-02-2003) 

Μεταμόσχευση κυττάρων θα "διορθώνει" τις βλάβες στην καρδιά

NIGEL HAWKES

Η δοκιμή μιας επαναστατικής μεθόδου, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα ενηλίκων για να επισκευαστούν οι ζημιές που προκαλεί μια καρδιακή προσβολή, αρχίζει στην Ευρώπη. Γιατροί θα χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα από το σώμα των ασθενών και θα τα διοχετεύσουν στην καρδιά τους, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της. Έπειτα από τις προκαταρκτικές δοκιμές που έγιναν σε 30 ασθενείς στη Γερμανία, κατά τις οποίες δεν παρατηρήθηκαν βλαβερές παρενέργειες, οι καρδιολόγοι σχεδιάζουν τώρα μία σε πλήρη κλίμακα ελεγχόμενη δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 300 ασθενείς σε 33 κέντρα στην Ευρώπη. Η δοκιμή αυτή θα είναι η πρώτη στο είδος της.

Ο Τζον Μάρτιν, καθηγητής Καρδιαγγειακής Επιστήμης στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, δήλωσε: "Πρόκειται να κάνουμε ένα μεγάλο βιολογικό άλμα. Όταν χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο, πρόκειται για έναν χημικό παράγοντα, ένα μόριο, που δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλά εισάγοντας βλαστοκύτταρα είναι σαν να βάζουμε ένα μικρό λαγωνικό που φτάνει στην περιοχή που έχει υποστεί τη βλάβη, την οσφραίνεται και κάνει ό,τι είναι απαραίτητο". Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στη δοκιμή έχουν υποστεί ένα μείζον έμφραγμα, λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών στο εμπρός μέρος της καρδιάς. Όταν μια φραγμένη αρτηρία εμποδίζει τη ροή του αίματος, ο καρδιακός μυς πεθαίνει και χάνεται η δυνατότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα, πράγμα που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή.

Η νέα επισκευαστική τεχνική λειτουργεί με την εισαγωγή βλαστοκυττάρων του ασθενούς μέσα στη φραγμένη αρτηρία, με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως αγγειοπλαστική με μπαλονάκι. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εξειδικευμένων κυττάρων, ανάλογα με το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκονται. Δεν είναι σαφές πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα, αν και οι προκαταρκτικές δοκιμές έδειξαν πως αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος του αίματος που αντλούσε η καρδιά.