Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( ένα εμβόλιο για... μειονότητες :: 25-02-2003) 

Ένα εμβόλιο για… μειονότητες

Η νέα πειραματική θεραπεία κατά του ΑΙDS αποδείχτηκε ανεπαρκής στο σύνολό της

Στην αρχή είχε δώσει πολλές ελπίδες. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το εμβόλιο κατά του AIDS που παρασκεύασε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας VaxGen αποδείχθηκε ανεπαρκές. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.

Αυτά τα αποτελέσματα "δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική μείωση της μόλυνσης από τον ιό HIV στο σύνολο του δείγματος", που φτάνει τους 5.400 εθελοντές, κυρίως ομοφυλόφιλους, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, ανακοίνωσε η εταιρεία. Όμως, ενώ στο σύνολο τα αποτελέσματα του εμβολίου δεν ήταν ικανοποιητικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της μόλυνσης σε ορισμένες μειονότητες, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι το εμβόλιο (ονομάζεται Aidsvax) είχε πολύ θετικά αποτελέσματα στους Μαύρους και τους Ασιάτες.

Συγκεκριμένα, στους 5.400 άνδρες και γυναίκες εθελοντές, το ποσοστό μείωσης της μόλυνσης από τον ιό ήταν 3,8%. "Στο σύνολό τους οι δοκιμές απέτυχαν", δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Ντόναλντ Φράνσις. Ο ίδιος επισήμανε όμως ότι από τον αριθμό αυτόν των εθελοντών "σε μια ομάδα περίπου 500 ανθρώπων το εμβόλιο είχε αποτελέσματα". Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ομάδα αυτή των 498 Μαύρων και Ασιατών εθελοντών το ποσοστό μείωσης έφτασε το 67%, ενώ μόνο στους Μαύρους (314 εθελοντές) το ποσοστό ήταν 78%. Βέβαια, όπως υπογράμμισαν οι επικεφαλής της εταιρείας, το δείγμα των 498 ανθρώπων είναι πολύ μικρό, και γι' αυτό είναι δύσκολο να ερμηνευθούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Επίσης, όπως τόνισε ο Φράνσις, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα ικανοποιηθεί από τα ποσοστά αυτά, αφού, για να εγκρίνει ένα φάρμακο, πρέπει το ποσοστό προστασίας από τις μολύνσεις που προσφέρει να φτάνει το 30%. Η υπηρεσία δεν έχει ποτέ εγκρίνει ένα φάρμακο επειδή αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε κάποια από τις μειονότητες των ΗΠΑ. Πάντως, η εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων και τις έρευνες για τη βελτίωση του εμβολίου ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, δήλωσε ο Φράνσις.

Την ίδια ώρα που οι ελπίδες των ασθενών για ένα φθηνό φάρμακο δεν σβήνουν η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου της, που η τιμή του θα είναι διπλάσια από των φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν. Το Fuzeon θα τιμάται 52 ευρώ και το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής αγωγής για έναν ασθενή θα ανέρχεται σε 19.000 ευρώ.