Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( δένδρο "τρώει" το νέφος! :: 25-02-2003) 

Δένδρο "τρώει" το νέφος!

Στον Αμαζόνιο κρύβεται η ελπίδα για την καταπολέμηση της ρύπανσης

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Την ώρα που ο Τόνι Μπλερ προτείνει μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου στη Βρετανία, ένα δένδρο "τρώει" την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βραζιλία, δίνοντας ελπίδες σε όλον τον κόσμο.

Δένδρο αντίδοτο. Η υμεναία "καταβροχθίζει" το διοξείδιο του άνθρακα και αποτελεί φυσικό αντίδοτο στη ρύπανση της ατμόσφαιρας

Βραζιλιάνος βοτανολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα δένδρο το οποίο περιορίζει τις ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η υμεναία (Hymenaea courbaril), που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση, διαπιστώθηκε ότι μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχουν αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποβεί σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα από τα λεγόμενα "αέρια του θερμοκηπίου", δηλαδή του φαινομένου που ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Ο Μάρκος Μπάκριτζ, επιστήμονας στους βοτανικούς κήπους του Σάο Πάολο, μίλησε για τα ευρήματά του στο BBC. "Πήραμε σπόρους και τους βάλαμε να φυτρώσουν σε κανονική ατμόσφαιρα, όπου υπήρχαν 360 σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα ανά εκατομμύριο, και άλλους που τους βάλαμε να φυτρώσουν σε ατμόσφαιρα με 720 σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα ανά εκατομμύριο, όπως αναμένουμε δηλαδή να είναι η ατμόσφαιρα του 2075", λέει ο Βραζιλιάνος καθηγητής. "Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν ότι η διαδικασία της φωτοσύνθεσης έτρεχε με διπλάσιους ρυθμούς στα φυτά που αναπτύσσονταν σε ατμόσφαιρα με υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα".

Η δενδροφύτευση

Η ανακάλυψη του Βραζιλιάνου επιστήμονα καθιστά ακόμη πιο βάσιμη την ιδέα που έχει διατυπωθεί ότι με τη διάδοση της δενδροφύτευσης θα μπορούσαν να απορροφηθούν τεράστιες ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ καλεί τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Σχετικά με τη Συνθήκη του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, την οποία η Αμερική έχει βάλει στο ράφι, ο Μπλερ διαχώρισε χθες τη θέση του από τον πρόεδρο Μπους. Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για το περιβάλλον, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εφαρμογή πιο "καθαρών" τεχνολογιών, ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να περιοριστούν κατά 60% έως το 2050.

Η Λευκή Βίβλος για τη νέα ενεργειακή πολιτική της Βρετανίας, οι γενικές γραμμές της οποίας ανακοινώθηκαν χθες από τον Τόνι Μπλερ, προβλέπει επίσης την κατάργηση των πυρηνικών σταθμών, από τους οποίους παράγεται σήμερα το 25% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα. Σε αντικατάστασή της προτείνεται η ανανεώσιμη αιολική και κυματική ενέργεια, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια. Μεταξύ των στόχων που θέτει η Λευκή Βίβλος είναι, μέχρι το 2010, το 10% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με την προοπτική αυτή η ποσότητα να διπλασιαστεί μέχρι το 2020. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποδέχθηκαν ευνοϊκά τις κυβερνητικές προθέσεις για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά αντιμετώπισαν με επιφύλαξη τους φιλόδοξους στόχους σχετικά με τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα.