Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( άλλοι μιλούν για αλλαγή κλίματος και άλλοι για συνηθισμένη βαρυχειμωνιά :: 25-02-2003) 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ

Άλλοι μιλούν για αλλαγή κλίματος και άλλοι για συνηθισμένη βαρυχειμωνιά

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των μετεωρολόγων για το αν ο φετινός χειμώνας είναι συνηθισμένο ή ακραίο φαινόμενο, αν αποτελεί δείγμα αλλαγής του κλίματος ή είναι απλώς ένας ακόμα βαρύς χειμώνας με πολλά χιόνια και ακόμα περισσότερες βροχές.

Ορισμένα γεγονότα είναι αποδεκτά και από τις δυο σχολές των μετεωρολόγων. Η συνολική βροχή που έπεσε από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα ήταν κατά 30% περισσότερη απ' όση πέφτει κάθε χρόνο την τελευταία τριακονταετία. Οι ημέρες χιονόπτωσης σχεδόν διπλάσιες. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία δεν προσέγγισε καν τη μέση κλιματική τιμή που ισχύει απο το 1970.

Ο φετινός χειμώνας της Ελλάδας έχει προστεθεί στην ούτως ή άλλως μακρά λίστα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 ειδικοί επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Στην ίδια λίστα με άλλα παγκόσμια μετεωρολογικά ρεκόρ, όπως ότι το Κιλιμάντζαρο έχασε το 75% του πάγου στην κορυφή του από το 1912. Ή ότι οι τελευταίες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία κατέστησαν την τρίμηνη υγρή περίοδο της Βρετανίας μοναδική στα χρονικά.

Ακραία φαινόμενα

"Πράγματι, φέτος παρατηρήθηκαν ορισμένα ακραία φαινόμενα" λέει ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος. "Όμως, αυτές οι αποκλίσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο του κλίματός μας" λέει. "Άλλωστε, ένας βαρύς χειμώνας είναι πολύ μικρή περίοδος για να συμπεράνουμε ότι άλλαξε το κλίμα".

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει όμως ότι τα ακραία φαινόμενα έχουν αρχίσει εδώ και είκοσι χρόνια. "Ο καύσωνας τον Ιούλιο του '87, η ξηρασία στην περιοχή της Μεσογείου από το 1988 ώς το '92, οι έντονες βροχοπτώσεις το 1994 και το 1997, το ρεκόρ νεφοκάλυψης στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα το 1995 και '96, η αυξημένη ομίχλη στις ίδιες περιοχές είναι γεγονότα της τελευταίας εικοσαετίας. Κάτι μας δείχνουν" υπογραμμίζει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός.

Από τη δική του πλευρά ο αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κάλος εξηγεί ότι ο φετινός χειμώνας ουσιαστικά διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. "Σύμφωνα με αυτούς" εξηγεί ο καθηγητής, "τα μεν καλοκαίρια στην ανατολική Μεσόγειο και κατ' επέκταση στην Ελλάδα θα γίνονταν ολοένα πιο ζεστά και ξηρά ενώ θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. Αντίθετα, οι χειμώνες θα ήταν σύντομοι, με έντονα καιρικά φαινόμενα".

Στον κ. Κάλο απαντάει μέσω των "ΝΕΩΝ" ο μετεωρολόγος κ. Ρόμπερτ Λάντις από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καιρού του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Γενεύη. "Η μετάβαση σε ένα θερμότερο κλίμα γίνεται με μία σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο φετινός χειμώνας ενδέχεται να περιλαμβάνεται σε αυτά τα ακραία φαινόμενα".

Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι η αυξημένη βροχόπτωση του φετινού χειμώνα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε βάθος χρόνου. "Είχαμε όντως περισσότερες βροχές φέτος, όπως άλλωστε και πέρσι. Είχαμε όμως πολύ λίγες βροχές πριν από δέκα χρόνια. Παρατηρούμε δηλαδή ένα ισοζύγιο βροχοπτώσεων".

Επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου

"Κορυφαίοι επιστήμονες από διεθνή μετεωρολογικά κέντρα συμφωνούν στο ότι υπάρχουν επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο", επισημαίνει ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Σπύρος Ραψομανίκης. "Τα καιρικά φαινόμενα φέτος είναι πιο έντονα απ' ό,τι συνήθως, αφού ζούμε σε μια εποχή κλιματολογικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές όμως δεν μπορούν να προσδιορισθούν πριν περάσουν ορισμένα χρόνια"

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) δίνει πάντως το στίγμα τού κλίματος των επομένων χρόνων. "Θα έχουμε άλλοτε ξηρασία και άλλοτε πλημμύρες. Άλλοτε καθόλου και άλλοτε πολλή ομίχλη, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εποχές εκτός… χρόνου και πολλά ακόμα περιστατικά", εξηγεί στα "ΝΕΑ" από τη Γενεύη ο κ. Τεϊζιρ Αλ Γχάνεμ, μετεωρολόγος στον ΠΜΟ. "Όλα αυτά ακούγονται στον απλό παρατηρητή ασαφή. Όμως ο καθοριστικότερος παράγοντας που μας βοηθάει να καταλάβουμε το κλίμα μιας περιοχής είναι το πέρασμα του χρόνου".