Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( τσιτσάνης, ο "πατέρας" της λαικής μουσικής :: 24-02-2003) 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Τσιτσάνης, ο "πατέρας" της λαικής μουσικής

Ο Τσιτσάνης θεωρείται πατέρας - ιδρυτής της λαϊκής μουσικής, της οποίας η γέννηση συμπίπτει με τη γέννηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Τα δε ρεμπέτικα πριν από το 1950 αντικατοπτρίζουν μια αρνητική πλευρά της "λαϊκής καρδιάς". Ιδού μερικά από τα συμπεράσματα εργασίας που παρουσίασε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βαλεντίνη Ρήγα στο διεθνές συνέδριο "Η ψυχολογία των τεχνών σήμερα", το οποίο οργάνωσε στη Ρώμη το Τμήμα Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κασίνο, όπου τιμήθηκε και η κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη Βικτώρια.

"Η έναρξη της εργασίας αυτής", λέει η κ. Ρήγα, "βασίστηκε στο γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία το λαϊκό τραγούδι έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κοινωνικού στάτους και ιδεολογίας. Η δική μας δουλειά ήταν να ερευνήσει τη λειτουργία και τα νοήματα που αποδίδουν οι Έλληνες στο λαϊκό και το ρεμπέτικο μέσα από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που προκαλούν αυτές οι δύο λέξεις.

Η εργασία βασίστηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 65 ατόμων ηλικίας από 17 έως 80 ετών, που ήταν κάτοικοι Αθηνών και Ρεθύμνου (Κρήτης) και απασχολούνταν σε διάφορες δουλειές.

Από το δείγμα των ερωτηθέντων βγήκε ότι αντιμετωπίζεται διαφορετικά το "παλιό", το "καθαρό", το "αυθεντικό" ρεμπέτικο και το σύγχρονο τραγούδι, τα "fashion victims" ("θύματα της μόδας") της εποχής μας σε αντιπαράθεση με τους καθαρούς τραγουδιστές του χθες. Το λαϊκό τραγούδι πάντως ήταν ψηλά στην εκτίμησή τους και τα συναισθήματα που συνέδεσαν με το συγκεκριμένο είδος είναι η ζωντάνια, η νοσταλγία, η έκσταση και η αγάπη.