Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( στο ωνάσειο ο πρώτος έλληνας ασθενής που ζει με... μισή τεχνητή καρδιά :: 15-02-2003) 

Στο Ωνάσειο ο πρώτος Έλληνας ασθενής που ζει με… μισή τεχνητή καρδιά

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Ένας 62χρονος από τη Λαμία είναι ο πρώτος Έλληνας ασθενής που ζει με… μισή τεχνητή καρδιά. Το περασμένο Σάββατο, υποβλήθηκε σε εμφύτευση μιας συσκευής-αντλίας, που υποβοηθά τη λειτουργία της καρδιάς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ο ασθενής έπασχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ εδώ και έξι μήνες η κατάστασή του είχε φτάσει στο τελικό στάδιο. Η συσκευή τού έσωσε τη ζωή, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και η τελική του θεραπεία.

Αυτά ανακοίνωσαν χθες ο διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Ωνασείου κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, οι καρδιοχειρουργοί κ.κ. Π. Σφυράκης, Ν. Μιχαλόπουλος και οι καρδιολόγοι κ.κ. Α. Μαγγίνας και Σ. Αδαμόπουλος.

Ίσως οριστική… Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς εξελίσσεται ομαλά μέχρι στιγμής. Αναμένεται να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για περίπου μία εβδομάδα ακόμα, ενώ η συνολική παραμονή του στο νοσοκομείο θα είναι τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Μετά την έξοδό του, θα επιστρέφει για έλεγχο μία φορά τον μήνα, διάστημα που σταδιακά θα αραιώνει, ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του. Η συσκευή που του εμφυτεύθηκε μπορεί να του εξασφαλίσει χρόνο έως ότου βρεθεί κατάλληλο καρδιακό μόσχευμα. Ενδέχεται πάντως, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, να αποτελέσει και την οριστική θεραπεία του.

Η συσκευή που εμφυτεύθηκε στον 62χρονο (όπως δημοσιεύθηκε προχθές Πέμπτη στο «Υγεία Δράση και Ζωή» των «Νέων») αποτελεί ένα σύστημα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που τροφοδοτεί το σώμα με οξυγονωμένο αίμα. Το σύστημα αποτελείται από την εμφυτεύσιμη μονάδα με τα ανάλογα ηλεκτρόδια και συνδέεται με εξωτερική μπαταρία, η οποία έχει μέγεθος όσο ένα πακέτο τσιγάρων. Έτσι δεν εμποδίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενή.

Ανάνηψη σε 2½ μήνες. Η συγκεκριμένη συσκευή έχει μέχρι σήμερα εμφυτευθεί σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε όλο τον κόσμο. Ο μέσος όρος ζωής που κερδίζουν οι ασθενείς είναι 560 ημέρες, ενώ έχει καταγραφεί επιβίωση μέχρι και 4½ χρόνια.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως «ύστερα από περίπου 2½ μήνες παρατηρείται ανάνηψη του μυοκαρδίου» και επεσήμαναν ότι η συσκευή μπορεί να είναι η ελπίδα εκατοντάδων ασθενών, καθώς «από τους υποψήφιους για μεταμόσχευση καρδιάς ασθενείς, μόνο το 1/3 βρίσκει τελικά μόσχευμα. Την ίδια στιγμή, τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας συνεχώς αυξάνονται». Το κόστος της εμφύτευσης (μαζί με τη συσκευή, τα αναλώσιμα υλικά και την επέμβαση) υπολογίζεται σε περίπου 120.000 ευρώ.