Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( πες μου πώς φιλάς... :: 13-02-2003) 

Πες μου πώς φιλάς…

Το φιλί. Οι δεξιόχειρες γέρνουν προς τα δεξιά

Ο τρόπος που οι άνθρωποι φιλούν εμφανίζεται ακόμη από το εμβρυακό στάδιο και προφανώς διαρκεί σε όλη τη ζωή, υποστηρίζει ο γερμανός ψυχολόγος Ονούρ Γκουντουρκούν. Παρ' όλο που μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, οι άνθρωποι στρέφουν το κεφάλι τους στο πλάι όταν πρόκειται να φιλήσουν κάποιον στα χείλη και, σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, είναι διπλάσιο το ποσοστό των ανθρώπων που γέρνει το κεφάλι προς τη δεξιά πλευρά.

Η συνήθεια να γέρνει κάποιος το κεφάλι του προς τα δεξιά ή αριστερά όταν φιλάει είναι το πρόσφατο παράδειγμα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να εξηγήσουν το φαινόμενο της ασυμμετρίας στη συμπεριφορά. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό το φαινόμενο εξηγεί για ποιο λόγο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ή αριστερό πόδι, χέρι, αυτί, μάτι ή πλευρά που φιλούν.

Για να εξακριβώσει την θεωρία αυτή ο Γκουντουρκούν παρατήρησε αθέατος 124 ζευγάρια να φιλιούνται στα διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Τουρκίας και ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι τείνουν να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά σε αναλογία 2 προς 1.