Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( γενετικά μεταλλαγμένα τσιγάρα! :: 29-01-2003) 

Γενετικά μεταλλαγμένα τσιγάρα!

Μεταλλαγμένα τσιγάρα. Θα βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν τη συνήθεια

Τα πρώτα γενετικά μεταλλαγμένα τσιγάρα έκαναν την εμφάνισή τους προχθές στην αμερικανική αγορά με το όνομα "Quest". Αλλάζοντας τη γενετική δομή του καπνόφυλλου, ώστε να έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η εταιρεία που κατασκευάζει το συγκεκριμένο τσιγάρο πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν σταδιακά τη συνήθειά τους.

Το εν λόγω τσιγάρο κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές σε περιεκτικότητα νικοτίνης εκδοχές: Το Quest 1 περιέχει κατά 17% λιγότερη νικοτίνη από ένα συνηθισμένο ελαφρύ τσιγάρο, το Guest 2 έχει κατά 58% λιγότερη νικοτίνη, ενώ το Quest 3 δεν έχει σχεδόν καθόλου νικοτίνη. Κατά τη διάρκεια δοκιμών που έγιναν στη Φλόριντα από την εταιρεία Vector, η οποία κατασκευάζει το προϊόν, οι καπνιστές είπαν ότι έχει τη γεύση ενός συνηθισμένου τσιγάρου.

Η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ότι το Quest 3 περιορίζει το μονοξείδιο του άνθρακα ή τις χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή τσιγάρου που δεν προκαλεί εθισμό και μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Ο Τζον Μπανζχάφ, μέλος της αντικαπνιστικής ομάδα ASH, είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες βλαβερές χημικές ουσίες σε ένα τσιγάρο πέρα από τη νικοτίνη και αναρωτήθηκε γιατί να επιλέξουν οι καπνιστές να αγοράσουν ένα τσιγάρο χωρίς νικοτίνη, αφού οι περισσότεροι καπνίζουν για τη νικοτίνη.