Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το κκε μετά το ναύπλιο :: 27-01-2003) 

Το ΚΚΕ μετά το Ναύπλιο

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Την αξιοποίηση της πείρας του Ναυπλίου για την περαιτέρω μαζικοποίηση τέτοιων κινημάτων επιδιώκει το ΚΚΕ, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, "βγάζοντας τον κόσμο από τον καναπέ και την… αφασία της τηλεόρασης". Θέλει να γίνει φανερό "ποιους εξυπηρετεί ο αναμενόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ" και γιατί "δεν πρέπει να εμπλακεί η χώρα μας". Την ίδια στιγμή θέλει να δώσει μία απάντηση στην Κοπεγχάγη, που "παρουσιάσθηκε ως πανάκεια για κάθε ασθένεια". Γι' αυτό επιδιώκει "να καταγραφεί με έντονο τρόπο η αντίθεσή του στη διεύρυνση της Ε.Ε., την ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου" καθώς επίσης και "να αξιοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε όφελος του εργατικού κινήματος".

Παράλληλα, προχωρεί σε κινήσεις που αφορούν στο λαϊκό κίνημα. Θέλει "να υπάρξει συσπείρωση του εργατικού κινήματος ενάντια στις αναδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης που προωθούνται από την Ε.Ε., την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες - όπως τις θεωρεί - ηγεσίες του συνδικαλισμού". Την ίδια στιγμή επιχειρεί την ανάπτυξη του αγροτικού μαζικού κινήματος, που "θα συσπειρώνει τη μικρομεσαία αγροτιά στη σύγκρουσή της με την Κοινοτική Αγροτική Πολιτική", ενώ ελπίζει "να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να καταγραφεί μία θετική εμπλοκή φορέων (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και λαϊκών οργανώσεων) στη διαμόρφωση ενός παλλαϊκού κινήματος για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία και στην κοινωνία". Ακόμη, επειδή "οι εξελίξεις τρέχουν σε βάρος του λαϊκού κινήματος, το ΚΚΕ δεν θα μείνει θεατής, αλλά θα συνεχίσει να αποκαλύπτει, να συσπειρώνει και να προωθεί συμμαχίες, που θα αναπτύσσουν την ταξική πάλη, ενισχύοντας την αντίθεση του λαού με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

Οι στόχοι αυτοί εφόσον επιτευχθούν - πιστεύουν στο Πολιτικό Γραφείο - θα συμβάλουν στο "να απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις που σήμερα προσπαθείται να διοχετευθούν σε ψευδεπίγραφα "αριστερά", "κεντροαριστερά" ή "κεντροδεξιά" αναχώματα".