Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ελληνική σφραγίδα στις ξένες γλώσσες :: 27-01-2003) 

Ελληνική σφραγίδα στις ξένες γλώσσες

Το νέο Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας θα αναγνωρίζεται και κατά τη διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο

ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ

Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας, ευρωπαϊκής αναγνώρισης, το οποίο θα πιστοποιεί το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων στις ξένες γλώσσες, θεσμοθετείται και αρχίζει να χορηγείται κατόπιν ειδικών εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά φέτος τον Απρίλιο.

Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας θα είναι γραπτές και προφορικές και θα γίνουν με τη φροντίδα του υπουργείου Παιδείας κατά το πρότυπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων

Στις εξετάσεις αυτές θα μπορούν να πάρουν μέρος όχι μόνο μαθητές και φοιτητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος Έλληνας ή αλλοδαπός που μένει μόνιμα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, και επιθυμεί να πιστοποιήσει το επίπεδο των γνώσεών του σε μια ξένη γλώσσα.

Το πτυχίο, το οποίο θα παίρνουν όσοι επιτυγχάνουν στις εξετάσεις, θα αναγνωρίζεται κατά τη διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο, όπως ακριβώς σήμερα τα αντιστοίχου επιπέδου γνώσεων διπλώματα που χορηγούνται από το Βρετανικό Συμβούλιο για τα Αγγλικά, από το Γαλλικό Ινστιτούτο για τα Γαλλικά, από το Ινστιτούτο Γκαίτε για τα Γερμανικά και από την Κάζα ντ' Ιτάλια για τα Ιταλικά, κατόπιν εξετάσεων. Το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ), το οποίο σημειωτέον περιλαμβάνεται στους στόχους-προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που παρέχεται από την ελληνική Πολιτεία χωρίς κανένα κερδοσκοπικό κίνητρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχορηγείται από το κράτος και αν τελικώς αποφασισθεί να υπάρξουν εξέταστρα το ύψος τους θα είναι καθαρά συμβολικό, σε αντίθεση με τα εξέταστρα που απαιτούνται για να λάβει σήμερα κάποιος μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης των ξένων Ινστιτούτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αθροιστικά για τα τρία διπλώματα, που λίγο - πολύ όλα τα παιδιά παίρνουν σήμερα στα Αγγλικά - Lower, Advanced, Proficiency - είναι πάνω από 333 ευρώ. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το ΚΠΓ είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές του Συμβουλίου της Ευρώπης ως προς τα επίπεδα και τους τύπους πιστοποίησης, ενώ η ευρωπαϊκή του αναγνώριση διασφαλίζεται μέσα από τη σύνδεσή του με το Διεθνές Δίκτυο Συστημάτων Πιστοποίησης International Certificate Conference (ICC).

Σύμφωνα λοιπόν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές υιοθετούνται έξι επίπεδα γνώσεων - αναφέρουμε δίπλα τις αντιστοιχίες με τα πολύ γνωστά και διαδεδομένα αγγλικά διπλώματα γνώσης ξένων γλωσσών: - Α1, στοιχειώδους γνώσης μιας γλώσσας - Α2, βασικής γνώσης - Β1, μέτριας γνώσης - Β2, καλής γνώσης (Lower) - Γ1, πολύ καλής γνώσης (Advanced) - Γ2, άριστης γνώσης (Proficiency) Οι πρώτες εξετάσεις, που θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο, θα αφορούν την πιστοποίηση της καλής γνώσης - επίπεδο Β2 - των Ιταλικών και των Γερμανικών και θα ακολουθήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εξετάσεις πιστοποίησης, στο ίδιο επίπεδο, για τα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Πληροφορίες για την ύλη, τις ακριβείς ημερομηνίες και τα εξεταστικά κέντρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές και θα γίνουν με τη φροντίδα του υπουργείου Παιδείας κατά το πρότυπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους. Θα υπάρχει δηλαδή Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) - θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς και καθηγητές ξένων γλωσσών - που θα έχει την ευθύνη της όλης διαδικασίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται και εξωτερική αξιολόγηση του όλου συστήματος καθώς και συνεχής επιμόρφωση των εξεταστών και των αξιολογητών. Μακροπρόθεσμα θα χορηγείται ΚΠΓ και για άλλες γλώσσες των κρατών-μελών της Ε.Ε., των γειτονικών με την Ελλάδα κρατών και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας είναι να εναρμονιστούν τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα σχολεία, έτσι ώστε παράλληλα με το απολυτήριο του Γυμνασίου και του Λυκείου οι μαθητές να παίρνουν και ΚΠΓ συγκεκριμένου επιπέδου γνώσης των ξένων γλωσσών που έχουν διδαχθεί.