Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εγνατία από το 2004 :: 27-01-2003) 

Εγνατία από το 2004

Στην κυκλοφορία από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ

Στις αρχές του 2004 θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί σε κυκλοφορία η λεγόμενη "λειτουργική Εγνατία" από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ηγουμενίτσα, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή έργο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

ΚΟΖΑΝΗ

Όπως διαβεβαίωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, στη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής της σε εργοτάξια του υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμου, στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί ο άξονας ως σύνολο, δηλαδή να είναι δυνατή η συνεχής ομαλή κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού. Όπως εξήγησε, για τα τμήματα συνολικού μήκους 59 χιλιομέτρων για τα οποία υπάρχουν μελέτες αλλά όχι χρηματοδοτήσεις θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο οδικό δίκτυο με βελτιώσεις και διαπλατύνσεις εκεί όπου απαιτείται. Η κ. Παπανδρέου είπε ότι τα τρία αυτά τμήματα, που βρίσκονται στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στην Ήπειρο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθούν κονδύλια με την αναθεώρηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ υπάρχει και το σενάριο της χρηματοδότησης από ιδιώτες.

Αλλάξαμε τις μελέτες

Απαντώντας, εξάλλου, στις επικρίσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούν και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για λασπολογία και κινδυνολογία. "Μετά το δυστύχημα στην Αυστρία αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε όλες τις μελέτες και να κατασκευάσουμε σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου διπλές σήραγγες και διπλές γέφυρες.

Μιλάμε για ένα άλλο έργο και είναι λογικό να υπάρχουν υπερβάσεις", υπογράμμισε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι μόνο για την περιοχή της Ηπείρου οι αλλαγές αυτές στις μελέτες κόστισαν περισσότερο από 200 δισ. δραχμές.

Αιχμές κατά οικολόγων

Στη διάρκεια ομιλίας της, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κοζάνης, η κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενη σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, ενώ άφησε αιχμές εναντίον μελών οικολογικών οργανώσεων για τις γνωστές προσφυγές που κατέθεσαν και είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν σημαντικά τα έργα. Επίσης αναφέρθηκε και στην τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτούν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που, όπως είπε, θα φανεί στα επόμενα χρόνια.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης

Αισιόδοξη, ότι μέσα σε περίπου έναν μήνα θα ανάψει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της σε εργοτάξια της Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ηγουμενίτσα, ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο μήνα θα πει "το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι" για το έργο του Μετρό που, όπως είπε, "ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κυβέρνηση".