Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εκτινάσσονται στα ύψη τα δίδακτρα των πανεπιστημίων μετά την απελευθέρωσή τους :: 27-01-2003) 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Εκτινάσσονται στα ύψη τα δίδακτρα των Πανεπιστημίων μετά την απελευθέρωσή τους

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων δημιουργεί από το 2006 η Βρετανία, απελευθερώνοντας τα δίδακτρα και επιτρέποντας σε κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει μόνο του τα δίδακτρα που θα απαιτεί από τους φοιτητές του, τα οποία θα μπορούν να είναι έως και τριπλάσια από τα σημερινά, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η βρετανική κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά άμεσα τούς κατ' εκτίμηση 30.000 Έλληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα σε αγγλικά πανεπιστήμια, θα επηρεάσει όμως χιλιάδες νέους που σκέφτονται να σπουδάσουν στη Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Από 1.100 λίρες που είναι σήμερα τα δίδακτρα για όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια θα φτάσουν μέχρι και 3.000 λίρες τον χρόνο από το 2006 για τα Πανεπιστήμια μεγάλου κύρους. Όπως δήλωσε χθες στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Τόνι Μπλερ, "τα δίδακτρα πρέπει να αυξηθούν για να εξασφαλιστεί έτσι ότι τα καλύτερα βρετανικά Πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ θα παραμείνουν σε θέση να διατηρούνται στην αφρόκρεμα της εκπαίδευσης. Σε Πανεπιστήμια όπως αυτά πρέπει οι φοιτητές να πληρώνουν περισσότερα από τους φοιτητές άλλων βρετανικών ΑΕΙ, αλλιώς θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια για να τα στηρίζουν".

Αντιδράσεις

Πάντως, ο κ. Μπλερ επιχείρησε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν ήδη στη Βρετανία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τα δίδακτρα θα μπορούν να μην καταβάλλονται προκαταβολικά όπως τώρα, αλλά μετά την αποφοίτηση και εφόσον ο απόφοιτος αποκτήσει εισόδημα που θα ξεπερνά τις 15.000 λίρες τον χρόνο.

Ωστόσο, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κ. Φιλ Γουίλις εξέφρασε τον φόβο ότι το νέο μέτρο θα διαχωρίσει τους φοιτητές ανάλογα με την ικανότητά τους να πληρώσουν. Ήδη, εξάλλου, όπως λέει η Ελίντα Λαμπροπούλου, υπεύθυνη της ιστοσελίδας http://www.panepistimio.com που ασχολείται ειδικά με θέματα που αφορούν την ελληνική φοιτητική κοινότητα στη Βρετανία, έχει ξεσπάσει μεγάλη αναταραχή με το θέμα της απελευθέρωσης των διδάκτρων. Φοιτητές και πανεπιστημιακοί, τονίζουν ότι πέρα από τις τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τα νέα μέτρα φανερώνουν βαθιές αλλαγές στη δομή του βρετανικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για λίγους

Οι Βρετανοί φοιτητές κάνουν λόγο για ελιτισμό στην εκπαίδευση όπου οι φοιτητές από ευκατάστατες οικογένειες θα μπορούν να διαλέξουν ΑΕΙ με βάση την ποιότητα, ενώ όσοι προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες τάξεις θα επιλέγουν με βάση τις τιμές. Μάλιστα, Πανεπιστήμια παγκόσμιας φήμης, όπως το Imperial College του Λονδίνου, στο οποίο φοιτούν και πολλοί Έλληνες, πίεζαν εδώ και καιρό για πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων. Το Imperial έχει ήδη δηλώσει ότι το κόστος των διδάκτρων για το επίπεδο σπουδών που παρέχει θα έπρεπε να ξεπερνά τις 10.000 λίρες τον χρόνο για κάθε φοιτητή.

Είναι πάντως ευνόητο ότι τα επόμενα χρόνια το κόστος σπουδών για όποιον θελήσει να σπουδάσει σε υψηλού κύρους βρετανικά πανεπιστήμια θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ αντιθέτως δεν θα μειωθεί για τα μικρότερα ιδρύματα.