Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "τρέχουν" για την ασφάλεια του 2004 :: 24-01-2003) 

"Τρέχουν" για την ασφάλεια του 2004

Διαπραγματεύσεις σε χρόνο-ρεκόρ

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Με ταχύτατες διαδικασίες φιλοδοξεί να προχωρήσει η κυβέρνηση το θέμα της επιλογής του αναδόχου για το ηλεκτρονικό σύστημα θωράκισης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ανώτατο όριο που ανακοινώθηκε είναι τρεις εβδομάδες για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Το ΚΥΣΕΑ επικύρωσε ομόφωνα την ακύρωση του διαγωνισμού για λόγους δημόσιου συμφέροντος και ενώ στις φωνές τής (σκληρής) κριτικής της Ν.Δ. προστέθηκε και αυτή του Συνασπισμού. Στην Επιτροπή Διαπραγματεύσεων θα προστεθούν τώρα και εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, του Νομικού Συμβουλίου και του "Αθήνα 2004", ενώ την πλειοψηφία μεταξύ των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. θα την έχουν πλέον οι δεύτεροι. Αμετάβλητη παραμένει η "πολιτική επιτροπή" διενέργειας του διαγωνισμού υπό τον κ. Ε. Μαλέσιο όπως και το νομικό πλαίσιο του υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τις δύο κοινοπραξίες, χθεσινοβραδινή θέση εκπροσώπου της μειοδότριας SAIC αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη στάση της.

"Θα εξετάσουμε όλες μας τις επιλογές όταν λάβουμε εγγράφως τις αποφάσεις της κυβέρνησης", ανέφερε αρμόδια πηγή στην Αθήνα. Και παρέπεμπε στις δημοσιευμένες θέσεις της SAIC Team, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει "καθαρό αποτέλεσμα" με "καθαρή οικονομική διαφορά 48 δισ. σε τεχνικά ισοδύναμες προτάσεις".

Εγγυητική επιστολή

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι στις Βρυξέλλες υπήρξε σύσκεψη εκπροσώπων της εταιρείας από τις ΗΠΑ και το Βερολίνο με νομικό γραφείο ενώ τέθηκε και θέμα απόσυρσης της εγγυητικής επιστολής της που βρίσκεται κατατεθειμένη στο υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά της TRS στελέχη της στην Αθήνα ανέφεραν ότι η επιτελική ομάδα θα αναμένει το νέο πλαίσιο για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Τονίζουν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης κάποιου μέλους της κοινοπραξίας, όπως αναφερόταν από κάποιες πλευρές. "Η συμμετοχή μας είναι στρατηγική επιλογή", αναφέρθηκε.

Το ενδεχόμενο να ανακύψουν νομικές διαδικασίες προβληματίζει την κυβέρνηση που πιέζεται για τον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος αλλά και τον αντίκτυπο στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως αναφερόταν από κυβερνητικές πηγές, ο δρόμος που επιλέχθηκε είναι ο μόνος διαφανής και εξυπηρετών το δημόσιο συμφέρον. Οι ίδιες πηγές έδειχναν πάντως κατανόηση για την αντιπαλότητα των δύο κοινοπραξιών διότι, όπως έλεγαν, η εγκατάσταση τόσο ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας (C4I) σε Ολυμπιακούς Αγώνες γίνεται για πρώτη φορά.