Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ζητείται τάφος για σκουπίδια :: 07-01-2003) 

Ζητείται τάφος για σκουπίδια

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της Ανατολικής Αττικής

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Σε δύο εβδομάδες ξανανοίγει ο κύκλος των συζητήσεων-αντιπαραθέσεων για το πολύκροτο σίριαλ των σκουπιδιών της Ανατολικής Αττικής, που σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να εναποτίθενται, πλέον, σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ο οποίος θα δημιουργηθεί στην Ανατολή Αττική.

Η χωματερή Άνω Λιοσίων θεωρείται ήδη κορεσμένη

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής η μελέτη των εμπειρογνωμόνων με τους χώρους που θεωρούνται ως οι πλέον κατάλληλοι για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών της Ανατολικής Αττικής μεταφέρεται καθημερινά στη Δυτική Αθήνα - στη μοναδική κορεσμένη πλέον χωματερή που λειτουργεί στα Άνω Λιόσια - ή στις άλλες παράνομες χωματερές που η λειτουργία τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Αμέσως μετά την παράδοση της μελέτης στην Περιφέρεια Αττικής θα ξεκινήσει διάλογος με τη νέα νομαρχιακή αρχή της Ανατολικής Αττικής και τους δήμους, ώστε να επιλεγεί το καταλληλότερο σημείο για τη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ. Ήδη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου έχει διαμηνύσει στους φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής να ορίσουν τοποθεσία στην περιοχή τους για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, την επιλογή θα κάνει το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ με νομοθετική ρύθμιση.

Δύο νέοι ΧΥΤΑ

Όπως έχει ανακοινώσει η κ. Παπανδρέου, με βάση το νέο σχεδιασμό που έχει γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής, στην Αττική θα δημιουργηθούν δύο νέοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Ο ένας στην Ανατολική Αττική - όπου ως γνωστόν οι δήμαρχοι διαφωνούν - και ο δεύτερος στην περιοχή του Δήμου Φυλής (σε βάθος χρόνου).

Επίσης, προβλέπεται η επέκταση του σημερινού ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια. Η επέκταση θα γίνει σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου προβλέπεται να δημιουργηθεί μια μικρή επικουρική μονάδα ταφής απορριμμάτων δίπλα στη σημερινή χωματερή, ενώ μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου θα δημιουργηθεί και δεύτερη μονάδα.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι βασικοί στόχοι του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, "το οποίο αποτελεί ουσιαστική περιβαλλοντική επένδυση για τη χώρα", είναι: - Η σταδιακή μείωση του όγκου των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που εναποτίθενται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. - Η καθιέρωση αυστηρών κανόνων λειτουργίας στους ΧΥΤΑ για την προστασία του περιβάλλοντος. - Η υποχρεωτική εφαρμογή και λειτουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με σκοπό τη μείωση του όγκου τους και την αξιοποίηση μέρους των αποβλήτων, με την προώθηση του μέτρου της ανακύκλωσης στην πηγή ή της επαναχρησιμοποίησής τους.

Σιγοκαίει πυρκαγιά στη χωματερή

Μία μικρή εστία πυρκαγιάς που σιγόκαιγε εδώ και ημέρες στην καρδιά της χωματερής των Άνω Λιοσίων αναθερμάνθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονη δυσοσμία από την καύση βιοαερίου. Ο δήμαρχος των Άνω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας απείλησε να προχωρήσει στο κλείσιμο της χωματερής, οι εργαζόμενοι εκεί σκέφτονταν χθες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι το μέρος έχει πλέον υπερκορεστεί, ενώ ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, δήλωνε στα "ΝΕΑ" μέσω του προέδρου του κ. Γ. Λαντζουράκη, ότι η φωτιά αναμένεται να εξουδετερωθεί σήμερα με τη ρίψη μπάζων που θα μεταφέρουν περίπου 1.500 φορτηγά αυτοκίνητα.

Η πιο πρόσφατη πυρκαγιά στη χωματερή των Άνω Λιοσίων είχε ξεσπάσει λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τότε για την κατάσβεσή της με χώματα και τα μπάζα, φαίνεται πως μία μικρή εστία εξακολουθούσε να υπάρχει, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί σε χώρο ακόμη μεγαλύτερο δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα.