Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προηγείται ο τ. παπαδόπουλος :: 23-01-2003) 

ΓΚΑΛΟΠ

Προηγείται ο Τ. Παπαδόπουλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Ευθεία ανάμειξη στις εκλογές των Ελληνοκυπρίων επιχειρεί ο Ραούφ Ντενκτάς, τοποθετώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα στις 20 Φεβρουαρίου - μεταξύ, δηλαδή, πρώτου και δεύτερου γύρου των κυπριακών εκλογών. Την ίδια στιγμή, νέο γκάλοπ που μετέδωσε ο Antenna Κύπρου φέρει τον Τάσο Παπαδόπουλο να προηγείται και στον δεύτερο γύρο και να αναδεικνύεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ντενκτάς αποκάλεσε "λανθασμένη" τη χρονική βάση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και προτίθεται να ενημερώσει τον αντιπρόσωπό του Άλβαρο ντε Σότο πως πρόκειται να υποβάλει σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν, ανεξαρτήτως της επίλυσης ή μη έως την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου.

Στη Λευκωσία, ωστόσο, θεωρούν πως ένα δημοψήφισμα στις 20 Φεβρουαρίου, όπως είναι η πρόθεση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, το οποίο μάλιστα θα βγάλει θετική ετυμηγορία στο σχέδιο Ανάν, θα επηρεάσει καθοριστικά το εκλογικό σώμα των Ελληνοκυπρίων. Στο μεταξύ, βήματα… οπισθοχώρησης σε ό,τι αφορά τις αρχικές συμβιβαστικές θέσεις της για το Κυπριακό παρουσιάζει η νέα ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας.

Με δηλώσεις τους χθες, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για θέματα Ε.Ε. κ. Γιαλτσινμπαγίρ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιακίς, έτειναν χείρα βοηθείας προς τον κ. Ντενκτάς και εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο Ανάν - το οποίο μέχρι πρότινος εθεωρείτο θετική βάση διαπραγμάτευσης. Στη δημοσκόπηση που μετέδωσε χθες το βράδυ ο Antenna Κύπρου, φαίνεται πως το 72% των Ελληνοκυπρίων δεν αναμένει λύση προ της 28ης Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, το ίδιο ακριβώς ποσοστό - 72% - φέρεται να υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν ως βάση επίλυσης του Κυπριακού.

Όμως, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος εμφανίζεται να κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανεξαρτήτως τού εάν θα έχει απέναντί του τον κ. Κληρίδη ή τον κ. Μαρκίδη.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο ο κ. Παπαδόπουλος λαμβάνει 42%, ο κ. Κληρίδης 29%, ο κ. Μαρκίδης 15% και ο κ. Κουτσού 3%. Στον δεύτερο γύρο, εάν αντίπαλος του κ. Παπαδόπουλου είναι ο κ. Μαρκίδης, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του κ. Παπαδόπουλου με ποσοστό 44% έναντι 42%. Εάν αντίπαλος τού κ. Παπαδόπουλου είναι ο κ. Κληρίδης, ο κ. Παπαδόπουλος θα υπερισχύσει με 45% έναντι 41% του κ. Κληρίδη.