Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ξεσήκωσε θύελλα η ακύρωση του διαγωνισμού για την ασφάλεια του 2004 :: 23-01-2003) 

ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Ξεσήκωσε θύελλα η ακύρωση του διαγωνισμού για την ασφάλεια του 2004

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Η ακύρωση του διαγωνισμού για το σύστημα ηλεκτρονικής θωράκισης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προκάλεσε τη σύγκρουση κυβέρνησης Ν.Δ.

Άγρια κόντρα με ανταλλαγή ιδιαίτερα οξέων εκφράσεων και υπονοούμενων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν η ακύρωση του διαγωνισμού για το σύστημα ηλεκτρονικής θωράκισης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η πρόσκληση στις δύο διεθνείς κοινοπραξίες που συμμετείχαν να προσέλθουν για παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το "πινγκ πονγκ" μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Δημόσιας Τάξης για τις διαδικασίες. Χθες μετατέθηκε ουσιαστικά από το "Πεντάγωνο" στην ΕΛ.ΑΣ. το κέντρο βάρους για τις διαπραγματεύσεις, καθώς στη νέα επιτροπή την πλειοψηφία θα έχουν οι αστυνομικοί - ως οι χρήστες του συστήματος. Το υπουργείο Άμυνας διατηρεί πάντα την ευθύνη για την τήρηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της επιτροπής. Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος, είναι να υποβληθούν ακόμη μικρότερες οικονομικές προσφορές, καθώς και οι δύο απείχαν του πλαφόν που είχε τεθεί εξαρχής. Οι κοινοπραξίες (αν τελικά δεχθούν και οι δύο το νέο πλαίσιο) θα κληθούν σε ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με κατάθεση συγκεκριμένων και δεσμευτικών τεχνικών λύσεων. Στο τέλος θα υποβάλουν και το κόστος της προσφοράς τους.

Η αντίδραση της Ν.Δ. - διά των συναρμοδίων τομεαρχών της - ήταν πρωτοφανούς οξύτητας. Με σκληρή ανακοίνωση επέκρινε την κυβέρνηση ότι διεκδικεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και για "μεγάλο φαγοπότι" στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξίσου σκληρή ήταν και η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας τονίζει ότι η κυβέρνηση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και αναρωτιέται αν οι βουλευτές της Ν.Δ. εκνευρίστηκαν "διότι κάποιος "εκλεκτός" της Ν.Δ. δεν πήρε το έργο. Ας μας το διευκρινίσουν", τονίζει.