Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( άκυρος ο διαγωνισμός για την ασφάλεια του 2004 :: 22-01-2003) 

Άκυρος ο διαγωνισμός για την ασφάλεια του 2004

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Ακύρωσε η κυβέρνηση τον διαγωνισμό για το σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και προχωρά ουσιαστικά σε απευθείας ανάθεση έπειτα από παράλληλες διαπραγματεύσεις με τις δύο διεθνείς κοινοπραξίες που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Στην επιλογή αυτή κατέληξε η κυβέρνηση, καθώς οι δύο προσφορές κρίθηκαν "μη συμφέρουσες". Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, και οι δύο ήταν πάνω από το πλαφόν που είχε αρχικά τεθεί (211 εκατομμύρια ευρώ) και δεν προέκυπταν ασφαλή συμπεράσματα για το ποια ήταν οικονομικοτεχνικά πιο συμφέρουσα. Ωστόσο η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι η κυβέρνηση βρέθηκε προ ισχυροτάτων συγκρούσεων ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων και διπλωματικών πιέσεων και αδυνατούσε να προχωρήσει σε ανακήρυξη νικητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε οικονομικό επίπεδο οι δύο προσφορές είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (269 με 406 εκατ. ευρώ).

Τα ποσά αυτά είχαν ζητήσει οι διαγωνιζόμενες κοινοπραξίες SAIC και TRS αντίστοιχα κατά την τελική ενσφράγιστη προσφορά που υπέβαλαν προ εβδομάδων.

Έκτοτε έγιναν εξώδικα, αντιπροσφορές και ενστάσεις κατά αλλήλων αλλά και του υπουργείου Άμυνας που είχε την ευθύνη των διαδικασιών αξιολόγησης. Από τις αρχές Ιανουαρίου μάλιστα προέκυψε και πρόβλημα αρμοδιότητας, καθώς "Πεντάγωνο" και υπουργείο Δημόσιας Τάξης έπαιζαν πινγκ πονγκ για το ποιος έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ. Ποιος δηλαδή θα έκανε ευτυχή (ή δυστυχή, αντίστοιχα) τον… μισό πλανήτη.

Η πτυχή αυτή είναι σημαντική διότι σε κάθε γκρουπ συμμετέχουν κολοσσοί απ' όλο τον κόσμο. Στην ομάδα της αμερικανικής SAIC, εκτός από την ίδια, συμμετέχει η γερμανική Siemens, οι επίσης αμερικανικές General Dynamics, ITT και Ηοneywell, καθώς και οι ελληνικές ALTEC, Όμιλος Πουλιάδη και ΔΙΕΚΑΤ. Στην ομάδα τής TRS συμμετέχουν ως επικεφαλής η αμερικανική Reytheon και η γαλλική Thales, η επίσης αμερικανική Motorola, οι βρετανικές ΒΑΕ και Control Risks, καθώς και οι ελληνικές Space, ΟΤΕ, Infoquest, Delta Singular και ΑΚΤΩΡ.

Αυτή φαίνεται ότι ήταν και η αιτία που οδήγησε την κυβέρνηση να επιδιώξει το "μεγάλο deal", δηλαδή να "τα βρουν" οι δύο κολοσσοί και να μοιρασθούν το "πακέτο" με τη "μεγάλη ουρά"…

Η προοπτική αυτή δεν έχει αποκλεισθεί στον νέο σχεδιασμό, αν και στην προηγούμενη φάση η SAIC - Siemens δεν είχε συμφωνήσει με το επιχείρημα ότι είναι μειοδότης και - επιπροσθέτως - ότι μία τέτοια λύση της τελευταίας στιγμής έχει τεχνικά εμπόδια. Η TRS είχε διαμηνύσει ότι συμφωνεί να συζητήσει.

Για τις διαπραγματεύσεις

Για τις απευθείας, παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι δύο κοινοπραξίες θα κληθούν σήμερα με επιστολές του γ.γ. του υπουργείου Άμυνας κ. Σπ. Τραυλού. Το κείμενο - και το πλαίσιο συζητήσεων - θα διαμορφωθεί σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με την ad hoc διυπουργική συντονιστική ομάδα (κ.κ. Β. Μαλέσιος, Σπ. Τραυλός, Κ. Καρτάλης, Τ. Ευσταθιάδης και Γ. Σπανουδάκης, του "2004"). Για το πώς όμως θα γίνεται από 'δώ και πέρα ο συντονισμός και ποιος θα προεδρεύει της "ομάδας", υπήρχαν χθες το βράδυ αντικρουόμενες πληροφορίες. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι θα παραμείνει ο κ. Β. Μαλέσιος, άλλες ήθελαν να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ο κ. Κ. Καρτάλης, γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν από (νέα) υπηρεσιακή επιτροπή και, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, θα επιδιωχθεί κατώτερο τίμημα αλλά και τεχνικές αποσαφηνίσεις, ίσως επί νέων, μικρότερων, απαιτήσεων. Το αν πάντως στις συζητήσεις εμφανισθούν και οι δύο εταιρείες, ήταν χθες το βράδυ αμφίβολο, καθώς στην πλευρά τής SAIC υπήρχαν προβληματισμοί για τη στάση που θα κρατήσει.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος πάντως για την κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή τού "Αθήνα 2004" είναι ο χρόνος. Για την πτυχή αυτή η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έχει εκφράσει δημόσια την αγωνία της. Χθες πηγή της Επιτροπής έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση "να τελειώσει τη διαδικασία", επαναλαμβάνοντας ότι "υπάρχει θέμα χρόνου". Και εξήγησε ότι τέτοια συστήματα "πρέπει να δοκιμασθούν πριν" και όχι να γίνουν "πειραματισμοί" απευθείας στους Αγώνες.