"Ta Nea" Newspaper
Στο στόχαστρο για τους λαθρομετανάστες
Σε τρίωρη… "ανάκριση" για τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξελίχθηκε χθες το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η παρουσίαση του προγράμματος δράσης των δύο υπουργείων κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Ένας Δανός ευρωβουλευτής, αφού περιέγραψε τη χώρα μας, αλλά και τη γειτονική μας Ιταλία, σαν "ξέφραγα αμπέλια", όπου οι δουλέμποροι δρουν ανενόχλητοι, ζήτησε λεπτομέρειες για τις προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου από την πλευρά της ελληνικής προεδρίας. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Σαχτίνι έκανε λόγο για "κατεπείγουσα ανάγκη" ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου, προσθέτοντας σε αυστηρό ύφος ότι "όλοι οι Ιταλοί έχουν εξαντλήσει πλέον τα όρια ανοχής", ενώ άλλοι ευρωβουλευτές από βορειοευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν να καταρτιστεί άμεσα ειδικό πρόγραμμα αστυνομικού χαρακτήρα για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., το οποίο θα χρηματοδοτήσουν κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που ζουν άμεσα το πρόβλημα.
Εισαγόμενη εγκληματικότητα
Ευρωβουλευτές από την Ισπανία στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της εισαγόμενης εγκληματικότητας, για το οποίο η χώρα μας βρέθηκε πάλι στο στόχαστρο, στη βάση τού ότι σημαντικό ποσοστό των εγκληματικών ομάδων που δρουν στην Ε.Ε. προέρχεται από βαλκανικές χώρες και διακινείται μέσω Ελλάδας, ενώ πολλές ερωτήσεις αφορούσαν τα ζητήματα της εμπορίας γυναικών και της παιδικής πορνογραφίας. Στη συνεδρίαση ετέθη και το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης-πλαισίου της Ε.Ε. για την τρομοκρατία (με τον ορισμό της έννοιας της τρομοκρατίας, τη λίστα τρομοκρατικών αδικημάτων κ.ά.) και της απόφασης για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αλλάζει το καθεστώς έκδοσης κατηγορουμένων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε αναφορά στην υπόθεση της 17Ν σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα εξάρθρωσε μια τρομοκρατική οργάνωση που δρούσε σχεδόν 30 χρόνια, χωρίς να θίξει κανένα ατομικό δικαίωμα· απεναντίας, τιμώντας τη δημοκρατία…".
Ειδικές εξετάσεις
Οι δύο Έλληνες υπουργοί από κοινού απάντησαν στα ερωτήματα της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - και το θερμό χειροκρότημα των 100 και πλέον ευρωβουλευτών, που συμμετείχαν στην ειδική συνεδρίαση, έδειξε ότι μάλλον πέρασαν με… καλό βαθμό τις εξετάσεις. Από αντίστοιχες "εξετάσεις" των υπόλοιπων αρμόδιων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περάσει, άλλωστε, μέσα στην εβδομάδα σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα που αναλαμβάνει το τιμόνι της Ε.Ε.