Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τέλος τα cd που δεν αντιγράφονται! :: 20-01-2003) 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ "ΚΟΡΥΦΗΣ"

Τέλος τα CD που δεν αντιγράφονται!

Ε.Ε.

Τα παράπονα των καταναλωτών έπιασαν τόπο και τα μουσικά CD που δεν αντιγράφονται ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη το μποϊκοτάζ των αγοραστών στα CD του είδους, οι αμερικανικές βιομηχανίες τεχνολογίας και μουσικής συμφώνησαν προχθές να σταματήσουν να "κλειδώνουν" τα CD ή τα μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την πειρατεία. Αντί των CD που δεν έπαιζαν σε αρκετά μηχανήματα, εξοργίζοντας τους αγοραστές, οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και η Ένωση της Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA) θα ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού ενάντια στην παράνομη αντιγραφή.

Η απόφασή τους, όμως, βρίσκει αντίθετες άλλες πλευρές στον χώρο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Η Ένωση Κινηματογράφου της Αμερικής (ΜΡΑΑ), που εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα στούντιο και εταιρείες όπως η Verizon, υποστηρίζουν τη χρήση τεχνολογίας που κλειδώνει το περιεχόμενο, ώστε να μην μπορεί να αντιγραφεί ή να διανεμηθεί μέσω του Ίντερνετ.

Η πειρατεία και η ανταλλαγή αρχείων, μέσω του Δικτύου, είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αφού, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, ευθύνονται για τη θεαματική πτώση των πωλήσεων και την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.

Παρά τη νέα συμφωνία, ουδέτεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο τελικός κριτής της υπόθεσης θα είναι η κυβέρνηση. Η εταιρεία Ντίσνεϊ έχει καλέσει την κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα, που θα προστατεύουν το περιεχόμενο και θα τηρούνται από όλους.

Πάντως, η Ένωση Κατασκευαστών Ηλεκτρονικών, που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς κατασκευαστές, πήρε θέση υπέρ της συμφωνίας, καθώς υποστηρίζει το δικαίωμα του καταναλωτή να κάνει περιορισμένα αντίγραφα CD, ταινιών ή βιβλίων για προσωπική ή ακαδημαϊκή χρήση, αντίθετα με τις θέσεις της ΜΡΑΑ.