Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ασυμβίβαστο με αγκάθια και με εκπλήξεις στην ολομέλεια :: 20-01-2003) 

Ασυμβίβαστο με αγκάθια και με εκπλήξεις στην Ολομέλεια

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Ολομέλεια θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ενδέχεται οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Θ. Ασκητής, Δ. Λιτζέρης από το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το ίδιο θα συμβεί και με τους κ.κ. Α. Λυκουρέζο, Α. Ανδρεουλάκο, Π. Καμμένο της Ν.Δ. ή της κ. Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ

"Έχω βρει τον μπελά μου με το ασυμβίβαστο", ήταν η αυθόρμητη έκρηξη του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, όταν φίλος του και της δικής του γενιάς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του έθεσε ορισμένα ζητήματα για το τι θα πρέπει να προσεχθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Τι έφτασε τον υπουργό στο… απροχώρητο; Απλά πληρώνει τις "αμαρτίες" άλλων για ένα θέμα που ο ίδιος δεν κίνησε, αλλά που ήδη έχει φτάσει τους βουλευτές στα δύο μεγάλα κόμματα σε μία έντονη διχογνωμία που διαπερνά και ξεπερνά κομματικές γραμμές.

Ορισμένοι μάλιστα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ., φτάνουν στο σημείο να επικρίνουν και δημόσια τους κ.κ. Ε. Βενιζέλο και Γ. Βαρβιτσιώτη, ότι αυτοί συμφώνησαν για την θέσπιση του ασυμβιβάστου της βουλευτικής ιδιότητας με την άσκηση του επαγγέλματος, χωρίς να λάβουν υπόψη τους αντίθετες σκέψεις. Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πρώτον, γιατί οι δύο βουλευτές, που είχαν επιφορτισθεί από τα κόμματά τους για την σύνταξη των αναθεωρητέων διατάξεων δεν είχαν κρατήσει κρυφές τις θέσεις τους. Και, δεύτερον, γιατί η πλειονότητα τελικώς των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων ψήφισαν για την καθιέρωση στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Γιατί σήμερα εμφανίζονται αρκετοί να διαφωνούν; Ίσως γιατί όταν θεσπίσθηκε συνταγματικά το ασυμβίβαστο είχαν διοχετευθεί πληροφορίες πως οι βουλευτές θα τύχουν ορισμένων άλλων "προνομίων", ώστε να ξεπερασθούν αρνητικά σημεία.

Κυρίως, όλοι περίμεναν ότι θα υπάρξει μία γενναία αύξηση στους μισθούς τους ώστε να εξισώνονταν με αυτούς συναδέλφων τους της Ε.Ε. και έτσι να αποφεύγονταν ο διασυρμός που γίνεται εις βάρος τους, ότι δήθεν ζητούν και κερδίζουν συνεχώς προνόμια.

Βεβαίως, το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης, ωστόσο το θέμα παραμένει πολλαπλά ανοιχτό. Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού περιλαμβάνει διάταξη για την συνταξιοδότηση των βουλευτών, κάτι που δεν επιτρέπει - κατά τη γνώμη τους - το Σύνταγμα. Η ομάδα αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. - το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ διαφωνούν ούτως ή άλλως με το ασυμβίβαστο - επιμένει ότι δεν μπορεί από συνταγματική άποψη να τίθενται συνταξιοδοτικές διατάξεις σε μη συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αγκάθι. Φαίνεται ότι όταν το νομοσχέδιο πάει στην Ολομέλεια, θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ενδέχεται οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Θ. Ασκητής, Δ. Λιτζέρης από το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ολομέλεια. Το ίδιο θα συμβεί και με τους κ.κ. Α. Λυκουρέζο, Α. Ανδρεουλάκο, Π. Καμμένο της Ν.Δ. ή της κ. Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ.

Όσο για τη συνταγματική διάταξη που ορίζει ότι το ασυμβίβαστο πρέπει να "δουλέψει" από τώρα, λίγο πριν από το τέλος της βουλευτικής περιόδου και όχι από τη νέα περίοδο, αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο αγκάθι, που φαίνεται ότι δύσκολα θα αντιμετωπισθεί.