"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πιο γρήγορα για τους εκβιασμούς :: 20-01-2003) 

Πιο γρήγορα για τους εκβιασμούς

Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα η δικαστική έρευνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Επιτάχυνση των διαδικασιών για να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στο εδώλιο το σκάνδαλο των εκβιαστών εις βάρος γνωστών επιχειρηματιών επιθυμεί η κυβέρνηση που ανησυχεί από το δυσώδες κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στη ζωή της χώρας.

Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε το θέμα "άμεσης προτεραιότητας" και υποστήριξε ότι "η υπόθεση αυτή πρέπει να ξεκαθαριστεί, διότι ρίχνει βαριά σκιά στη δημόσια ζωή της χώρας".

Τα ίδια φέρεται να ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που τον επισκέφθηκε το Σάββατο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει προ ημερών ο κ. Αγγελόπουλος μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο για τους εκβιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να του παράσχει η κυβέρνηση κάλυψη και στήριξη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε, να φέρει δηλαδή τους εκβιαστές ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σημίτης, όμως, περιορίστηκε να του δηλώσει ότι "εκτιμά ιδιαιτέρως" την πρωτοβουλία του αυτή, και να εκφράσει την ευχή να τελεσφορήσει η ανάκριση και η Δικαιοσύνη να φέρει ενώπιόν της τους ενόχους των εκβιασμών. Έχει δε την αυτονόητη σημασία του το γεγονός ότι τα περί "εκτίμησης" του κ. Σημίτη έγιναν γνωστά από ανεπίσημη διαρροή από την κυβέρνηση. Και έχουν να κάνουν προφανώς με την επιθυμία της κυβέρνησης να κρατηθεί σε απόσταση από το κλίμα σήψης και διαφθοράς που διαμορφώνεται από τις αποκαλύψεις για εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών.

Από κυβερνητικής πλευράς επίσης διατυπώνεται η υπόθεση ότι αν προσέλθουν στη Δικαιοσύνη και άλλοι, κορυφαίοι, επιχειρηματίες, και καταθέσουν στοιχεία, ενδέχεται η υπόθεση των εκβιασμών να επηρεάσει και την πολιτική ζωή της χώρας…

Η συνάντηση Σημίτη - Αγγελόπουλου διήρκεσε περί τα 40 λεπτά, και όπως έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή ο επιχειρηματίας δεν παρέδωσε άλλα στοιχεία στον Πρωθυπουργό σε σχέση με την υπόθεση των εκβιασμών και τη 17 Νοέμβρη. Άλλωστε, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο κ. Σημίτης θα παρέπεμπε τον κ. Αγγελόπουλο στις αρμόδιες Αρχές.

Σημαντικά στοιχεία από μάρτυρα που ζήτησε την ανωνυμία του

Σημαντικά στοιχεία για τους εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών κατέθεσε μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Η εξέταση του μάρτυρα, ο οποίος φέρεται να παρέδωσε νέα στοιχεία για τα κυκλώματα των εκβιαστών, έγινε με απόλυτη μυστικότητα. Η κατάθεσή του θεωρείται σημαντική από την εισαγγελική αρχή για την πρόοδο της έρευνας και τη στοιχειοθέτηση των υπό διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων. Για τον λόγο αυτό ο μάρτυρας πριν αποχωρήσει από το γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε από τον κ. Παπαγγελόπουλο το αυτονόητο, να τον προστατεύσει δηλαδή, ώστε να μην διαρρεύσει όχι μόνο το περιεχόμενο της κατάθεσής του, αλλά ούτε καν το ονοματεπώνυμό του.

Και αυτή την εβδομάδα ο εισαγγελικός λειτουργός θα συνεχίσει με την εξέταση των μαρτύρων, άλλοι από τους οποίους έχουν ήδη λάβει κλήση, ενώ άλλοι έχουν προσφερθεί αυτοβούλως να καταθέσουν ανάλογη εμπειρία που είχαν στο παρελθόν. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ονόματα των κ.κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, Μαριάννας Λάτση, Δημήτρη Κοντομηνά, Αργύρη Σαλιαρέλη, αλλά και όσων η μαρτυρία τους κριθεί αναγκαία για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πάντως, από τις καταθέσεις και τα άλλα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο εισαγγελέας προκύπτει ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της εκβίασης, με συνέπεια να πιθανολογείται βασίμως η άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη αυτή εναντίον προσώπων που θεωρούνται υπεράνω πάσης υποψίας.