Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "όχι, δεν χωρίζουμε!" :: 20-01-2003) 

"Όχι, δεν χωρίζουμε!"

Σρέντερ: ξεσπά κατά όσων ασχολούνται με εκείνον και τη σύζυγό του

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και τα μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με δημοσιεύματα για την ιδιωτική ζωή του, επεκτάθηκε στο εξωτερικό. "Σόρι, χερ Σρέντερ, αλλά δεν κυβερνάτε τη Βρετανία… τουλάχιστον όχι ακόμη", έγραψε χθες στο κύριο άρθρο της η βρετανική "Μέιλ ον Σάντεϊ".

Αγαπημένο ζευγάρι. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με την τέταρτη σύζυγό του Ντόρις Κεπφ

Η βρετανική εφημερίδα είχε γράψει στις 5 Ιανουαρίου ότι ο γάμος του Σρέντερ με την τέταρτη σύζυγό του, την Ντόρις Κεπφ, αντιμετωπίζει προβλήματα. Γερμανικές εφημερίδες αναδημοσίευσαν αποσπάσματα και ο Σρέντερ κατέφυγε στη δικαιοσύνη.

Την Παρασκευή, δικαστήριο του Αμβούργου εξέδωσε απόφαση εις βάρος των εκδοτών της "Μέιλ ον Σάντεϊ" για το εν λόγω δημοσίευμα, βάσει της οποίας η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 250.000 ευρώ αν επαναλάβει τους ισχυρισμούς της το ίδιο και όποια γερμανική έκδοση τους αναδημοσιεύσει.

Χθες η "Μέιλ ον Σάντεϊ" δεν επανέλαβε λεπτομέρειες από το δημοσίευμα της 5ης Ιανουαρίου, αλλά έκανε αρκετές αναφορές σ' αυτό σε κύριο άρθρο της, στο οποίο υποστήριξε πως τα γερμανικά δικαστήρια δεν μπορούν να εμποδίσουν μια βρετανική εφημερίδα να δημοσιεύει ό,τι θέλει. Ο Σρέντερ "είναι ένας σημαντικός Ευρωπαίος ηγέτης και πιστεύουμε πως οι αναγνώστες μας αρμόζει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν την καγκελαρία του", τόνισε ο διευθυντής της, ο Πήτερ Ράιτ. Παράλληλα η εφημερίδα, γνωστή για τον "ευρωσκεπτικισμό" της, βρήκε την ευκαιρία να προειδοποιήσει πως οι κινήσεις του Σρέντερ καθιστούν φανερό πως οι Βρετανοί θα χάσουν πολλές από τις ελευθερίες τους αν η χώρα τους προωθήσει ακόμη περισσότερο την ένταξή της στην Ε.Ε. "Λόγω της διαφορετικής παράδοσης και της εύρωστης δημοκρατίας μας, μπορούμε να δημοσιεύουμε αυτό το είδος του υλικού και πιστεύουμε πως έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε. Λυπούμαστε για τους Γερμανούς συναδέλφους μας που περιορίζονται από καταπιεστικούς νόμους και εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει", έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Ο καγκελάριος, ο οποίος προσέφυγε πέρυσι στα δικαστήρια εναντίον δημοσιευμάτων ότι… βάφει τα μαλλιά του, αντιμετωπίζει όλο και πιο επιθετικά τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με την προσωπική ζωή του και με την τέταρτη σύζυγό του. Η αλήθεια είναι πως ουδέποτε ως τώρα στη μεταπολεμική Γερμανία ένας καγκελάριος ή η σύζυγός του είχαν αντιμετωπίσει δημόσια ερωτήματα για την κατάσταση του γάμου τους ή για ιδιωτικές υποθέσεις τους. Οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ρεπορτάζ για την ιδιωτική ζωή πολιτικών, παραδέχθηκε ο Σρέντερ την Παρασκευή σε τηλεοπτική συνέντευξή του, "αλλά δεν έχουν δικαίωμα να λένε ψέματα". Την Τρίτη, ο Σρέντερ θα υποστηρίξει σε δικαστήριο του Βερολίνου (πιθανότατα μέσω των δικηγόρων του) τη δικαστική απαγόρευση της δημοσίευσης φημών για την κατάσταση του γάμου του.