Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δεν πείθουν τον οηε :: 20-01-2003) 

Δεν πείθουν τον ΟΗΕ

Απρόθυμο το Συμβούλιο Ασφαλείας να πει "ναι" στην επίθεση

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση Μπους οδεύει ολοταχώς προς μία άκρως κρίσιμη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα, η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται να είναι απρόθυμη να συμφωνήσει ότι είναι δικαιολογημένη η άμεση στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Αμερικάνικο ασκέρι. "Όχι στο αμερικάνικο ασκέρι" (στρατό) γράφει το πανό που ανάρτησαν Τούρκοι διαδηλωτές στη Σμύρνη

Ο ΟΗΕ μοιάζει πιο σκεπτικός από ποτέ στο ενδεχόμενο ενός πολέμου, την ώρα που φθίνει η διεθνής υποστήριξη για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μία σειρά υψηλά ιστάμενων διπλωματών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίοι εκπροσωπούν μια μεγάλη ποικιλία χωρών, που μίλησαν στην "Ουάσιγκτον Ποστ" την περασμένη εβδομάδα, τα επιχειρήματα των ΗΠΑ υπέρ της χρήσης βίας εναντίον του Ιράκ όχι μόνο δεν έχουν γίνει, με τον καιρό, πιο πειστικά, αλλά έχουν χάσει και την αίσθηση του επείγοντος που παλαιότερα είχαν. "Τα πράγματα είναι τώρα πλέον πολύ πιο θολά και λιγότερο απλά και ξεκάθαρα απ' ό,τι ήταν τον Νοέμβριο", δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι - και όλα φαίνεται να οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση - οι ΗΠΑ να βρεθούν κάποια στιγμή, σύντομα, αντιμέτωπες με την ανάγκη να λάβουν μία απόφαση: κατά πόσον θα πάνε σε πόλεμο με απειροελάχιστη διεθνή υποστήριξη, προκειμένου να επωφεληθούν μιας χρονικής περιόδου που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως είναι η καλύτερη στρατιωτική και πολιτική συγκυρία.

Παρότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι μία σειρά άλλων χωρών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμμετείχαν σε έναν αμερικανικό πόλεμο εναντίον του Ιράκ, με ή χωρίς εντολή του ΟΗΕ, είναι στ' αλήθεια ελάχιστες οι χώρες που δημοσίως έχουν εκφράσει τέτοια βούληση. Πολλές μάλιστα χώρες - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θεωρούνται σημαντικές στην περίπτωση ενός πολέμου - έχουν δημοσίως δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο πόλεμο. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να υπάρξει επίθεση εναντίον του Ιράκ χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και δήλωσε ότι απ' αυτά που έχουν βρει έως σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν φαίνεται να δικαιολογείται μία τέτοια επίθεση.

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. Χιλιάδες Αμερικανοί είπαν το Σάββατο μπροστά στο Καπιτώλιο "όχι στον πόλεμο"

Η δε Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - τα άλλα τέσσερα μέλη είναι η Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, και ΗΠΑ -, που μπορούν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος να σκεπτόμαστε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, η Μόσχα υπέγραψε τρεις συμφωνίες με τη Βαγδάτη, για έρευνα και ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Νότιο και Δυτικό Ιράκ. Μία από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάθε φορά εκ περιτροπής δίδεται σε ευρωπαϊκή χώρα τώρα κατέχεται από τη Γερμανία, σθεναρή αντίπαλο της χρήσης βίας. Άλλα νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το Πακιστάν, η Χιλή, και η Ανγκόλα - όλες φιλικές χώρες προς τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως διστάζουν να εγκρίνουν έναν πόλεμο -, και η Ισπανία.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ

Σημειώνουν πρόοδο οι συνομιλίες

Ο επικεφαλής της Επιτροπής πυρηνικών των Ηνωμένων Εθνών, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε χθες, μετά τις συνομιλίες διάρκειας δυόμισι ωρών που είχε ο ίδιος και ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ με τους Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, ότι οι "εποικοδομητικές" συνομιλίες για τον αφοπλισμό "σημειώνουν πρόοδο".

Ο Ελ Μπαραντέι τόνισε επίσης ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι φαίνονται πρόθυμοι να ανταποκριθούν στα αίτημα των επιθεωρητών για τους εξοπλισμούς, αλλά πρόσθεσε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη Βαγδάτη. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ δήλωσε πάντως, νωρίτερα χθες, ότι η ανακάλυψη εγγράφων στο σπίτι Ιρακινού επιστήμονα στη Βαγδάτη είναι ανησυχητική και αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν κρυμμένα και άλλα τέτοια έγγραφα.

Πρόκειται για 3.000 σελίδες σχετικές με τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στην κατοικία του Φάλεχ Χασάν Χάμζα, Ιρακινού επιστήμονα στη Βαγδάτη. Ο Ιρακινός επιστήμονας στην κατοικία του οποίου ανακαλύφθηκαν τα έγγραφα διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με το παλιό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ, ισχυρίστηκε δε ότι τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται σε δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς το Ιράκ στον ΟΗΕ. Στις ΗΠΑ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωνε πως η έκθεση των επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που έχουν επιφορτισθεί με τον αφοπλισμό του Ιράκ, η οποία προβλέπεται για τις 27 Ιανουαρίου, θα είναι η "αρχή της τελευταίας φάσης".