Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ενωμένοι για την ειρήνη :: 20-01-2003) 

Ενωμένοι για την ειρήνη

Κραυγή κατά του πολέμου με διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Αμερικανοί πήραν τους δρόμους το Σάββατο, σε μια κραυγή ειρήνης, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης πολέμου στο Ιράκ, απαιτώντας από τον Λευκό Οίκο να δώσει στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ μια ευκαιρία να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η κραυγή. Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μπους

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Φρανσίσκο και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Αμερικής - όπως η Τάμπα, η Φλόριντα και το Σικάγο -, στην μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε στις ΗΠΑ από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άρχισε να μιλάει για επέμβαση εναντίον του Ιράκ.

"Η αλλαγή καθεστώτος αρχίζει από εδώ", έγραφε ένα πανό που ανέμιζε στο κέντρο της Ουάσιγκτον, όπου τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι, μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης συγκέντρωσης έξω από το Καπιτώλιο, διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον έφτασαν εκεί από την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Μέιν, τη Μινεσότα, και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, αψηφώντας τη θερμοκρασία που έπεφτε κάτω από τους -6 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν μεσήλικες και ηλικιωμένοι, και δήλωσαν πως είχαν επίσης διαδηλώσει εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

Στο Σαν Φρανσίσκο, περίπου 50.000 άνθρωποι - περιβαλλοντολόγοι, ακτιβιστές, διασημότητες του Χόλιγουντ, βετεράνοι και αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί - ξεχύθηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, καθώς και την άποψή τους ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να κάνει πόλεμο για να πάρει τον έλεγχο των πετρελαίων του Ιράκ. Στην ίδια πόλη, λίγο πιο πέρα, γυμνές γυναίκες διαδήλωσαν, απαιτώντας από την κυβέρνηση Μπους να περιορίσει την "γυμνή επιθετικότητά της" προς το Ιράκ.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, οι δρόμοι του κέντρου αντηχούσαν από τις τυμπανοκρουσίες και ύμνους για την ειρήνη που έψαλλαν οι διαδηλωτές, σε μία ειρηνική ευρύτατη διαδήλωση, στην οποία πρωταγωνίστησαν ακόμα και ενώσεις όπως οι "Γιαγιάδες για την ειρήνη", στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Στη Φλόριντα, ένα πανό που έγραφε "Έξυπνες βόμβες, χαζή κίνηση" εντυπωσίασε, ενώ στην Ινδιανάπολη περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από το Μνημείο των Στρατιωτών και Ναυτών, σε θερμοκρασίες που πλησίαζαν τους -15 βαθμούς Κελσίου, σε μια δίωρη διαδήλωση. "Λαϊκή εξουσία". Διαδηλωτές που κατέλαβαν το μνημείο της Λαϊκής Εξουσίας στο Κεζόν, κοντά στη Μανίλα, ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να μη στηρίξει την Αμερική στον πόλεμο κατά του ΙράκΣύμφωνα με την πλειονότητα των διαδηλωτών, η πρόσφατη ανάπτυξη τωναμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο, και οι ευρύτατα διαδεδομένες φήμες πως η αναφορά που θα υποβάλουν οι επιθεωρητές όπλων στον ΟΗΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει πόλεμο, οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα ολόκληρου του φιλειρηνικού κινήματος της Αμερικής εναντίον του πολέμου.

Σε πολλές χώρες

Εκτός όμως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ινδία, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία. Στην Τουρκία έγιναν διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στην Αττάλεια, την ώρα που ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, έφθανε στην Τουρκία, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις τις οποίες ελπίζει ότι η Τουρκία θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση πολέμου.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

"Σταματήστε τον Τζορτζ Μπους!"

Αίμα αντί πετρελαίου. Διαδηλωτές, ντυμένοι Μπους και Μπλιξ, ζητούν να μη γίνει ο πόλεμος, στο Σαν Φρανσίσκο και στις Βρυξέλλες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο και στην Ευρώπη οι δρόμοι γέμισαν από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Στο Παρίσι, 6.000 διαδηλωτές ζήτησαν να μην γίνει πόλεμος με κυρίαρχο σύνθημα "Σταματήστε τον Μπους! Σταματήστε τον πόλεμο!".

Ανάλογη ήταν η εικόνα στο Λονδίνο, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκετές χιλιάδες κόσμου έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρόστοκ του γερμανικού Βορρά, όπου 3.000 - 5.000 άτομα, κρατώντας πανό με αντιπολεμικά συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το πρώην κομμουνιστικό Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και τις κινήσεις ειρήνης. Στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και οι τρεις υπουργοί που εκπροσωπούν το PDS στην περιφερειακή κυβέρνηση του Μέκλεμπουργκ.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και στη Χαϊδελβέργη.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Μπολόνια και στην Φλωρεντία, στο Όσλο, στο Γκέτενμποργκ, καθώς και σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Οι Ευρωσοσιαλιστές Καθαρό "όχι" λένε οι Ευρωσοσιαλιστές τόσο στον πόλεμο όσο και σε ερμηνείες της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί δήθεν η Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση κατά του Ιράκ χωρίς νέα απόφαση.

Τη θέση αυτή πήρε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που συνεδρίασε στη Φλωρεντία και όπου ο αντιπρόεδρός του και υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος παρουσίασε και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. συνολικά.