Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "φουντώνει" η ακρίβεια στις πόλεις του ευρώ :: 20-01-2003) 

"Φουντώνει" η ακρίβεια στις πόλεις του ευρώ

Η Αθήνα, στον κατάλογο με τις ακριβότερες πόλεις, από την 84η θέση πέρυσι έφθασε στην 70ή. Πάντως, είναι η δεύτερη πιο φθηνή στην Ε.Ε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Τις τιμές να ανεβαίνουν βλέπουν όλες οι πόλεις στη ζώνη του ευρώ, ανάμεσά τους και η Αθήνα.

Η τελευταία επισκόπηση, του περιοδικού "The Economist", για το κόστος ζωής σε 134 πόλεις τους κόσμου, κατατάσσει όλες τις πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε υψηλότερες θέσεις για το 2003, σε σύγκριση με πέρυσι. Η Αθήνα ανέβηκε 14 θέσεις ψηλότερα το 2003, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, μόνο το Λονδίνο, που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, έχασε έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη. Σύμφωνα με την υπηρεσία ερευνών του περιοδικού, Intelligence Unit, η Αθήνα, από 84η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, έφτασε για το 2003 στην 70ή θέση. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα είναι 28% φθηνότερη από την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Νέα Υόρκη.

"ΤΑ ΝΕΑ" εξασφάλισαν ολόκληρη τη λίστα με την κατάταξη των 134 πόλεων του κόσμου, αλλά και τη λίστα με τις αναλυτικές τιμές σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Μιλάνο, Μαδρίτη και Νέα Υόρκη, για καθένα από τα 167 προϊόντα που συνυπολογίστηκαν, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Η Αθήνα αποδεικνύεται πως είναι η πιο φτηνή από τις υπόλοιπες έξι πόλεις και η δεύτερη πιο φτηνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Λισαβώνα της Πορτογαλίας.

Η ενίσχυση του ευρώ

"Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ανέβασε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για το κόστος ζωής", είπε μιλώντας στα "ΝΕΑ" ο κ. Τζον Κοπστέικ, ένας από τους επιμελητές της έρευνας του "Economist". Όπως λέει ο ίδιος, "την ίδια στιγμή αυτό σήμανε την αποδυνάμωση του δολαρίου και συνεπώς την πτώση στην κατάταξη των χωρών που χρησιμοποιούν δολάρια".

Η είσοδος του ευρώ και στην Ελλάδα αύξησε το κόστος ζωής τόσο για τους κατοίκους της χώρας όσο και για τους επισκέπτες της από χώρες του δολαρίου ή του γιεν. Οι στρογγυλοποιήσεις που έγιναν σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες αύξησαν τον πληθωρισμό της χώρας μας και συνεπώς ανέβασαν το κόστος ζωής για τους Έλληνες. Από την άλλη, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου έκανε τη ζωή για τους επισκέπτες της χώρας μας πιο ακριβή. "Το κόστος ζωής σε σύγκριση με άλλες πόλεις εκτός ζώνης του ευρώ παρουσίασε αλματώδη αύξηση", σημειώνει ο επιμελητής της έρευνας.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός

Ο ίδιος περιέγραψε τον τρόπο που διεξάγεται η επισκόπηση, η οποία λαμβάνει υπόψη της σχεδόν 50.000 τιμές προϊόντων. "Διαθέτουμε ερευνητές σε καθεμία από τις 134 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα. Οι άνθρωποι αυτοί καταγράφουν τις τιμές για 167 προϊόντα και υπηρεσίες σε κάθε πόλη", λέει ο κ. Κοπστέικ. Τα αγαθά και οι παροχές χωρίζονται σε δέκα κατηγορίες, ανάλογα με το είδος τους (για παράδειγμα, "το καλάθι της νοικοκυράς", μεταφορές, τσιγάρα, αλκοόλ, διασκέδαση, ένδυση, ενοικίαση σπιτιών, αγορά αυτοκινήτου κ.λπ.). Οι ερευνητές λαμβάνουν υπόψη τους όχι μία αλλά τρεις τιμές για το κάθε προϊόν, από το κόστος του σε σούπερ μάρκετ μέχρι την αντίστοιχη τιμή σε μαγαζιά πολυτελείας. Η επισκόπηση διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, Μάρτιο και Σεπτέμβριο.